Днес Вселенският патриарх Вартоломей избра българската желязна църква Свети Стефан“

...
Днес Вселенският патриарх Вартоломей избра българската желязна църква Свети Стефан“
Коментари Харесай

За първи път вселенски патриарх отслужва Божествена Литургия в българския храм „Свети Стефан“ в Цариград

Днес Вселенският патриарх Вартоломей избра българската желязна черква „ Свети Стефан “ в Цариград, с цел да
отслужи Патриаршеската Божествена Литургия, по случай храмовия празник. Това се случва за пръв път от освещаването на храма, оповестиха за Faktor.bg от българската общественост в Истанбул.

По случай Стефановден патриарх Вартоломей е произнесъл особено слово, изтъквайки: „ … дойдохме в най-близкия до Фенер свети храм на Свети Стефан и отслужихме тайната на божествената обич. По мотив тази по този начин същностна църковна причина, ние дойдохме този път, с цел да покрием една историческа празнота от седемдесет и осем години без персоналното свещенослужение на Патриарха (изминали от дългострадалното възобновяване през 1945 година от тежката схизма, наложена от Майката Църква). И това – с цел да заявим изрично нашата хвалба към Господа за българоговорящите правилни при Светейшата ни Константинополската архиепископия, които преди тринадесет века „ отстраниха заблудата, като учудващо се пренасочиха към вярата на християните “, според думите на нашия свят предходник Фотий Велики.

Ето и цялостния текст:

Слово
на Н.Б. Всесветейшество
Вселенския патриарх
господин Вартоломей
по време на Патриаршеската Божествена Литургия
в свещения храм „ Св. Стефан “
(27 декември 2023 г.)

* * *
Честни в Христа събратя Архиереи,
Ваше превъзходителство господин Генерален консул на България тук,
Благоговейни отци,
Уважаеми господин Председател на настоятелство на българските храмове в гр. Истанбул и гр. Одрин Архонт Димитри Йотеф,
Възлюбени рожби,

Намирайки се в светия храм на Свети прочут първомъченик Стефан във връзка неговия празник, ние отслужваме тайнството на Божествената Евхаристия, т. е. обновлението на целия свят. „ Единородният Син и Слово Божие, действителен вечен, и приел поради нашето избавление да се въплъти от Пресвета Богородица Приснодева Мария, стана човек..., в Светата Троица, прославян наедно с Отца и Светия Дух “, ни даде изключителната опция да станем непрекъснати участници в случилия се един път вечно миг от Неговото Владическо Домостроителство. Постоянното, същинско и изкупително повторение на неповторимото, в силата на вярата, се явява и отбелязва Църквата.
Божественото олицетворение е най-великото и постоянно модерно международно събитие. Въпреки че се е случило в съответен исторически миг, то все си остава непроменено посред рушителния ход на времето и „ ни благовести огромна наслада, която ще бъде за всички човеци; тъй като през днешния ден ни се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ “.
В Божествената Литургия виждаме всичко отминало и всичко, което ще бъде. Вчера, през днешния ден и на следващия ден се взаимопроникват. Миналото е настояще, а сегашното е бъдеще, защото към Светата Трапеза е събрана цялата Църква, войнстващата (на земята) и тържествуващата (на небесата). Царството небесно по едно и също време и ни приближава, и вътре в нас е. Казано другояче, като заимстваме думите на великия преподавател в полето на еклисиологията - приснопаметния Прегамски митрополит господин Йоан (Зизюлас), в Св. Евхаристия Църквата непрекъснато претърпява „ парадокса на към този момент станалото и на още не станалото “. Христос, въплътеното Божие Слово, е във Витлеем, само че е също и на Кръста и в Ада, и е Възкръснал, и е Възнесен, и е в Петдесетницата, и е още веднъж Идещият.

Тайната вечеря побира и сплотява цялата Църква без разделения, човешки разграничения и схоластични абсолютизации.
Тайната на Църквата е велика и неописуема. Тази велика Тайна на благочестието избавя индивида от всяка една ера. Тя дава ентусиазъм и старание на светиите. Тази велика загадка на Спасението е укрепила първомъченик Стефан да преодолее човешката отпадналост и му обезпечи посредством убиването му с камъни влизането в обновените висини, т.е. в есхатологичната популярност на Жертвения Агнец. И несъмнено, не трябва да забравяме, че мъченичеството не значи единствено повтаряне на кръстната жертва на Иисус Христос, само че и разкриване на Неговата популярност, както е видно от апостолския перикоп, където се разказва мъченичеството на св. Стефан: „ А Стефан, изпълнен с Дух Светии, като погледна към небето, видя славата Божия и Иисуса да стои отдясно на Бога, и сподели: ето, виждам небесата отворени и Сина Човечески да стои отдясно на Бога “ (Деяния 7: 55-56), където „ наследник човечески “ има извънредно есхатологично наличие.

Затова през днешния ден, почитайки паметта му, дойдохме в най-близкия до Фенер свети храм на Свети Стефан и отслужихме тайната на божествената обич. По мотив тази по този начин същностна църковна причина, ние дойдохме този път, с цел да покрием една историческа празнота от седемдесет и осем години без персоналното свещенослужение на Патриарха (изминали от дългострадалното възобновяване през 1945 година от тежката схизма, наложена от Майката Църква). И това – с цел да заявим изрично нашата хвалба към Господа за българоговорящите правилни при Светейшата ни Константинополската архиепископия, които преди тринадесет века „ отстраниха заблудата, като учудващо се пренасочиха към вярата на християните “, според думите на нашия свят предходник Фотий Велики.
Вярно и знае се, че този храм беше пробният камък за огорчението и отрицателния излаз на църковните каузи, засягащи Българския народ. Но тъй като няма зло, непримесено с положително, така наречен български въпрос сподели на всички, че единствено в единение и сговор Църквата извършва дадената ѝ от Бога задача в света. Разделенията, затварянето в себе си, подправеното възприятие за самодостатъчност и комплектност, раздорите и най-после схизмите (разколите) понижават избавителното наличие на Църквата, отблъскват вярващите от новия живот в Христос и по този начин погубват общността на любовта във вярата.

Светата Велика Христова Църква, общата млекопитателница на всички православни, непрекъснато проповядва Спасението на целия Божи народ, без всевъзможни човешки и себични критерии. Не се отнася към някоя човешка персона, а се жертва, с цел да присади тези, които са надалеч от истината и „ седят встрана и сянка смъртна “, към питомната маслина на Иисуса Христа. След доста обич, труд, жертви и безсилие, в границите на свещените канонически разпоредби на божествените и свети Събори и общите безапелационни актове на Църквата, тя носи своя Кръст и се радва, тъй като привежда към Архипастиря Христос племена и нации, покорени от благодатта на Светия Дух, без разлика на генезис, език, исторически условия и промени, както е маркирано и в Патриаршеското и Синодално окръжно обръщение, което е било разпратено до Поместните Православни църкви за свикването на Събор, ориентиран към разрешаването на българския въпрос: „ Защото Спасителят на света прикани не едно племе или един език към качване на светия и избавителен и всечовешки транспортен съд на Църквата; [за да бъдат в него] не един народ, който се трансформира с времената и сезоните, а галактика най-човешка, имаща един дом и един богороден отец, пребъдваща в единството на истината, това на божествения Дух, Който живее в него - прославеното единение, единение във вярата, единение и в любовта, „ любовта не завижда, любовта се не превъзнася, не се гордее, не безчинствува, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, на несправедливост се не радва, а се радва на истина “.
Разбира се, Светата Велика Христова Църква не идеализира обстановките и не крие проблемите, компликациите и разочарованията, с които от време на време се сблъсква при упражняването на своята отговорност. Предишните два века изтезаваха Православната черква, защото обществено-политическите и метафизичен течения и дадености се реформираха обновително в доста аспекти на човешкия живот, възприемайки се позитивно, само че непокътнатата идея за националната страна единствено натрупа проблеми в Светото Тяло на Църквата и докара, както е известно, до крайната разкол на „ филетизма “, който беше наказан от Великия Събор през 1872 година, „ като противостояща на учението на Евангелието и светите догми на нашите блажени Отци “.

Предизвикателствата - многочислени. Великата Христова черква в Константинопол получава поредни удари. Дилемите са големи. Необходимостта от координиране и баланс сред каноническата акривия и пастирските решения стават наложителни. Перипетиите във времето от настъпилите тогава исторически промени към момента затрудняват избора на различен излаз. Високопреосвещеният и свят хоровод на нашите прародители със тъга и отеческо състрадание се пробва да откри решения. Основният въпрос за пастирското устройство на всяка Поместна Църква вътре в границите на юрисдикцията на Вселенската патриаршия се трансформира в общоправославен проблем, защото с нас болеят и другите трима патриарси на Изтока.

Настойчивите претенции за еманципиране, под претекст за по-успешна пастирска активност, получават избухливи измерения и статутът на по този начин наречената Автокефалия се трансформира в главен проблем вътре в православното тяло. За страдание, щедростта и дълготърпението, и по-точно жертвата на Великата Христова Църква, бяха признати - по простъпка и непризнателност - като уязвимост и некадърност да се решат проблемите. Истината обаче в никакъв случай не може да остане скрита. Изминалите години и насъбраният нравствен опит на Патриаршията връщат нещата в вярната посока. Днес от дейностите и грешките в предишното всички сме се поучили, че единството е това, което се изисква и което е сигурната и единствена основа за стабилността на Светите Божии църкви. Степенуването и наименуването на другите по света църковни формирования не са принцип, а инструмент за пастирско лекуване и служение на правилните. Разбирателството и взаимното битие на Поместните църкви в този момент е приоритет и условие. Грешките от предишното не са единствено отрицателно завещание, само че на първо място семе за новата сеитба и развъждането на съжителството, на по-отблизо и по-дълбоко схващане на проблемите, на възвръщането на съборния православен църковен живот към първичното му положение.
Днес, от този заветен храм, в миналото насочна точка на проблематични връзки, ние изпращаме към всички поканата за обич и общение в единение, освен на доктрина в Божествената Евхаристия, само че и във всички аспекти на църковния живот. Декларираме нашето предпочитание за по-директен контакт с всички Поместни православни църкви и нашата подготвеност в същото време да спомагаме за намиране решения на всичко, което визира православното тяло, постоянно вътре в границите на предадените ни от еклисиологията на Източноправославната черква правила, условия и граници.

С такива мисли ние показваме още един път насладата на Великата Църква и персонално на наше Смирение за днешния ярък и прочут празник и празненство, и завършвайки сегашното слово, показваме нашето Патриаршеско удовлетворение и благослов към Негово Високопреподобие Архимандрита при нашия Вселенски Трон господин Харалампи Ничев, ефимерий на локалната Община, както и към високоуважавания господин Димитри Йотеф, ръководител на Общинското настоятелство и към всичките му членове, освен за техните грижи и обич към делата на енорията, само че също и за тяхното общително съдействие и почитание към Великата черква. Слава на Бога, странните и тъжни неща отминаха и като едно тяло и едно сърце, българоговорящото паство на Великата Църква, както в Града, по този начин и в Адрианопол, е източник на чест за Вселенската патриаршия, защото неговите членове са рожби почтени и по всичко отдадени на Църквата Майка и на Патриарха.

За доста години на всички и честита да е Новата година!
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР