Днес във Вашингтон започва голям политически спектакъл - първите открити

...
Днес във Вашингтон започва голям политически спектакъл - първите открити
Коментари Харесай

Започава откритото изслушване на ключови свидетели по разследването за импийчмънт на Тръмп

Днес във Вашингтон стартира огромен политически театър - първите открити чувания на основни очевидци по следствието за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, съобщи Франс прес. Тръмп към този момент дефинира чуванията като " маскарад " и се зарече да потърси реванш на изборите следващата година.

Седмици наред при закрити врата в продължение на часове бяха изслушани в Конгреса основни очевидци по случая. Сега първи ще приказва американският шарже д`афер в Киев Бил Тейлър, който беше и един от изслушаните при закрити врата. Изслушването му ще бъде пред комисията по разузнаване в Камарата на представителите. Демократите не са го избрали инцидентно. Неговите показания през октомври бяха измежду тези, които най-силно затвърдиха съмненията за шантаж на Тръмп по отношение на Украйна.

Тази фаза на обществени чувания демонстрира, че демократите се приближават до края на следствието си, с цел да сформират обвинително досие за импийчмът против милиардера. Подобна процедура не е имало в Съединени американски щати от над 20 години. Предната беше " аферата Люински ", засегнала президента демократ Бил Клинтън.

Демократите упрекват президента Тръмп, че е злоупотребил с президентските пълномощия, като е упражнил напън над Украйна поради своите лични изборни ползи. В центъра на аферата е телефонният диалог на Тръмп с украинския президент Володимир Зеленски на 25 юли. Тогава Тръмп изискал от украински си сътрудник да насочи вниманието си върху някогашния вицепрезидент на Съединени американски щати, демократа Джо Байдън, който е в положителни позиции да се изправи против него на президентските избори следващата година. Подозира се, че Тръмп по това време е обвързал размразяването на американска военна помощ за Украйна в размер на 400 милиона $ с намерено оповестяване от Киев, че ще проверява по-специално бизнес делата на сина на Байдън - Хънтър, работил от 2014 година до 2019 година в огромна украинска газова компания. Белият дом дефинира това като клюка и отхвърли да сътрудничи на следствието. Тръмп го назова на няколко пъти " лов на вещици " и даже един път сподели, че става дума за " опит за държавен прелом ".

Републикански членове на комисията по разузнаването желаеха, само че без триумф, да свидетелства намерено и Хънтър Байдън, както и анонимният изобличител, извадил нескрито цялата спекулация, напомня Българска телеграфна агенция.

По време на следствието разказите на дузина представители обрисуваха паралелна дипломация по отношение на Киев, водена от персоналния юрист на Доналд Тръмп - Руди Джулиани. Тази паралелната дипломация по отношение на Украйна е породила безпокойствие и с изключение на разобличителят и редица дългогодишни дипломати в Съединени американски щати са предизвестили своите началници.

След Тейлър комисията по разузнаването ще изслуша Джордж Кент, почитан представител от Държавния департамент, експерт по Украйна. В петък ще бъде чуването на някогашната посланичка на Съединени американски щати в Киев Мари Йованович, ненадейно отстранена от поста си напролет, откакто е била обект на враждебна акция, водена от Джулиани.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР