Днес Ватикана обяви операциите за смяна на пола и сурогатното

...
Днес Ватикана обяви операциите за смяна на пола и сурогатното
Коментари Харесай

Ватикана осъжда операциите за смяна на пола, сурогатното майчинство и теорията за пола като нарушения на човешкото достойнство

Днес Ватикана разгласи интервенциите за промяна на пола и сурогатното майчинство за тежки нарушавания на човешкото достолепие, като ги сложи наедно с абортите и евтаназията като практики, които отхвърлят Божия проект за човешкия живот, предава „ Асошиейтед прес “.

Ватиканската доктринална работа разгласява „ Безкрайно достолепие “ – декларация от 20 страници, по която се работи от 5 години. След основна редакция през последните месеци тя беше утвърдена на 25 март от папа Франциск, който подреди нейното издание.

В най-дългоочаквания раздел Ватикана повтори отхвърлянето на „ джендър теорията “ или концепцията, че полът на индивида може да бъде изменен. В него се споделя, че Бог е основал мъжа и дамата като биологично разнообразни , независими същества, и че хората не би трябвало да се месят в този проект или да се пробват да „ създадат себе си Бог “. В документа се споделя:

„ От това следва, че всяка интервенция за смяна на пола по предписание рискува да заплаши неповторимото достолепие, което индивидът е получил от момента на зачеването. “

Той прави разграничаване сред интервенциите за потвърждаване на пола , които отхвърля, и „ гениталните аномалии “ , които са налице при раждането или се развиват по-късно. Тези аномалии могат да бъдат „ отстранени “ благодарение на здравни експерти, се споделя в отчета.

Защитниците на ЛГБТИ+ католиците незабавно разкритикуваха документа като стар , нездравословен и опровержителен на декларираната цел да се признае „ безкрайното достолепие “ на всички Божии деца . Те предизвестиха, че той може да има действителни последствия за транссексуалните хора, като подхрани насилието и дискриминирането против тях. Ето какво удостовери Франсис ДеБернардо от New Ways Ministry, която се застъпва за католиците от ЛГБТИ+:

„ Макар да излага чудесна аргументация за какво всяко човешко създание, без значение от положението му в живота, би трябвало да бъде уважавано, почитано и обичано, той не ползва този принцип към хората с друг пол. “

Съществуването на документа, за което се говореше от 2019 година, беше доказано през последните седмици от новия префект на Дикастирията за доктрината на вярата, аржентинския кардинал Виктор Мануел Фернандес , непосредствен поддръжник на Франциск.

Той го изрази като нещо като поклон към консерваторите , откакто написа по-експлозивен документ, одобряващ благословии за еднополови двойки , който провокира рецензии от страна на консервативните епископи по света, изключително в Африка. И въпреки всичко, документът е ориентиран към страни – в това число доста в Африка – които криминализират хомосексуалността . То повтори изказванието на Франциск в изявление от 2023 година за „ Асошиейтед прес “, че „ да си педераст не е закононарушение “ , което прави изказванието в този момент част от доктриналното обучение на Ватикана.

Новият документ осъжда „ като опровержителен на човешкото достолепие обстоятелството, че на някои места не малко хора са затваряни, измъчвани и даже лишени от богатствата на живота само заради тяхната полова ориентировка “ . Документът е нещо като преопаковане на предходни артикулирани позиции на Ватикана, прочетени в този момент през призмата на човешкото достолепие. То повтаря добре известната католическа теория, противопоставяща се на абортите и евтаназията, и прибавя към листата някои от главните терзания на Франциск като папа: заканите за човешкото достолепие , подбудени от бедността , войната , трафика на хора и насилствената миграция .

В ново дефинирана позиция се споделя, че сурогатното майчинство нарушава както достолепието на сурогатната майка, по този начин и на детето. Въпреки че доста внимание по отношение на сурогатното майчинство се концентрира върху вероятната употреба на небогати дами като сурогати, документът на Ватикана твърди, че детето „ има правото да има изцяло човешки (а не изкуствено предизвикан) генезис и да получи дара на живот, който демонстрира и двете достолепието на даващия и този на получаващия “. А точно:

„ Като се има поради това, законното предпочитание да имаш дете не може да се трансформира в „ право на дете “, което не зачита достолепието на това дете като адресат на дара на живота. “

Преди актуалният документ да стане факт Ватикана разгласява своята най-артикулирана позиция по отношение на пола през 2019 година, когато Конгрегацията за католическо обучение отхвърли концепцията, че хората могат да избират или трансформират пола си и настоя за допълнението на биологично мъжки и женски полови органи за основаване на нов живот .

Новият документ от по-авторитетния Дикастерий за доктрината на вярата цитира този документ за образованието от 2019 година, само че смекчава тона. Показателно е, че той не повтаря езика от 1986 година на предходен доктринален документ, който споделя, че хомосексуалните хора заслужават да бъдат третирани с достолепие и почитание , само че че хомосексуалните дейности са „ вътрешно смутени “ . На конференция, с цел да показа документа, Фернандес призна, че „ вътрешно неподреденият “ език е доста мощен и че може да има по-добър метод, „ с други думи “, да се изрази визията на църквата за секса като съвършен съюз сред брачна половинка и брачната половинка да основат нов живот. Той посочи:

„ Вярно е, изразът може да откри други думи, с цел да изрази тази тайнственост. “

Преподобният Джеймс Мартин , който прикани католическата черква да разшири по-широк обсег на ЛГБТИ+ католиците , изясни, че терминологията за пола е сходна на предходните заявления. Той обаче приветства осъждането на законодателството и насилието против ЛГБТИ+ хора . В имейл той написа:

„ Това не може да се повтаря прекомерно постоянно като посягане против човешкото достолепие. ЛГБТИ индивидът, както всеки различен, има безпределно достолепие. “

Франциск трансформира достигането до ЛГБТИ+ хора в отличителна линия на своето папство, като служи на транскатолици и упорства, че Католическата черква би трябвало да приветства всички Божии деца . Но той също по този начин жигосах „ теорията за пола “ като „ най-лошата заплаха “, пред която е изправено човечеството през днешния ден, „ грозна идеология “, която заплашва да отстрани дадените от Бога разлики сред мъжа и дамата. Той разкритикува по-специално това, което той назовава „ идеологическа колонизация “ на Запада в развиващия се свят, където помощта за развиване от време на време зависи от възприемането на западните хрумвания за пола и репродуктивното здраве .

Трансджендър деятели неотложно нарекоха документа „ нараняващ “ и лишен от гласовете и прекарванията на същински транссексуални хора, изключително в разграничението сред трансджендър хора и интерсексуални хора. Мара Клайн, небинарна, транссексуална активистка, която е взела участие в плана за църковна промяна в Германия, направи следния коментар:

„ Предположението, че утвърждаващото пола опазване на здравето – което е избавило живота на толкоз доста прелестни транс хора и им е разрешило да живеят в естетика с телата си, своите общности и (Бог) – може да рискува или да понижи достолепието на транс хората е освен нездравословно само че рисково профан. “

Клайн акцентира:

„ Виждайки, че за разлика от това, хирургичните интервенции при интерсексуални хора – които, в случай че се правят без единодушие, изключително при малолетни, постоянно предизвикват големи физически и психически увреждания на доста интерсексуални хора досега – се правят оценка позитивно, наподобява просто разкриват още повече скритото двуличие. “

Документът идва в миг на известна реакция против транссексуалните хора , в това число в Съединените щати, където ръководените от републиканците държавни законодателни органи обмислят нов кръг от законопроекти, ограничаващи медицинските грижи за транссексуални младежи – и в някои случаи, възрастни. Освен това се преглеждат и законопроекти за ръководство на местоименията на младежите, спортните екипи и баните в учебно заведение, както и някои книги и учебни стратегии. В имейл Клайн продължава:

„ В допълнение към възходящата неприязън към нашите общности, ние сме изправени пред черква, която не слуша и отхвърля да види хубостта на творението, която може да се откри в нашите биографии. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР