Днес в статията си Страхил Иванов ще засегне темата за

...
Днес в статията си Страхил Иванов ще засегне темата за
Коментари Харесай

Whoosh ефект: Трябва ли да ни притеснява?

Днес в публикацията си Страхил Иванов ще засегне тематиката за застоя в тежестта и внезапните промени в него по време на съблюдаване на хранителен режим за намаляване, или така наречен.

Застоят в тежестта и внезапните промени в него са два от главните проблеми, с които се сблъскваме, когато се опитваме да отслабнем. Рядко срещам човек, който да е измършавял безпроблемно, с непрекъснат и постоянен прогрес през целия интервал на режима си. За жал, свалянето на тегло не е постоянен развой.

Понякога може да забележиш, че кантарът въобще не помръдва в продължение на дни, даже седмици, макар че прецизно се придържаш към режима и тренировките си и поддържаш съвършен калориен недостиг. И противоположното, в една прелестна заран ставаш, правиш си контролното претегляне и виждаш, че вълшебен си свалил много повече от естественото за един ден...

Застоят и внезапната загуба на тегло звучат като много противоположни неща, само че в действителност е напълно допустимо повода зад тях да е една и съща.

Какво съставлява whoosh резултатът?

Не превеждам този термин, тъй като не мисля, че има прецизен превод на български за него. Дори на британски подборът на думи е меко казано чудноват...

Ако се опитваш да изгориш мазнините и да отслабнеш, от време на време може да забележиш, че частта от тялото ти, където преди е имало мазнини, в този момент придобива мека " пухкава " текстура. Гадно, нали? Очакваш, че след като си се отървал от нежеланите мазнини, към този момент ще имаш плътно и релефно тяло, само че: изненада! Сблъскваш се с тази пухкавина, която няма нищо общо с твоите упования.

Това е по този начин, тъй като ( на доктрина ) с активизирането и изгарянето на мастните депа в клетките пространството, което са заемали, в този момент се запълва с вода, което прави тази част от тялото " по-мека " от естественото. Това може да се случи тук-там, които виждаме, или вътрешно, където не можем да го видим. Зоната, която заема, може да е много огромна и осезаема или пък да е единствено на микроскопично равнище. Там, където преди е имало мастни депа, в този момент има арестувана вода.

Това отичане може да трае от няколко дни до 1-2 седмици. Да, изгорил си мазнините, само че защото мястото им се запълва от вода, не виждаш разлика нито на кантара, нито в ограниченията си и си мислиш: " Къде, по дяволите, греша? ".

Започват терзания, терзания, демотивация и си на крачка да се откажеш!... Но един ден, ненадейно и без обяснима причина, всички тези меки зони се стягат и прибират. Като по знамение изглеждаш по-стегнат и спретнат и даже кантарът и метърът демонстрират забележим прогрес.

Точно в това се показва така наречен whoosh резултат. Задържане на вода на мястото на изгорените мазнини, която след известно време просто се изхвърля от организма внезапно.

Ето че повода за застоя, както и за внезапната смяна в тежестта след това наистина може да е една и съща. Затова би трябвало да сме търпеливи и да даваме нужното време на тялото да се приспособи. Не би трябвало при първия застой да бързаме да намаляме още калориите или да усилваме тренировките. Възможно е просто тялото да е в подобен стадий на подмяна на част от мазнините с вода.

Сега може и да те изненадам малко. Точно поради този резултат на задържане разликите, които виждаш на кантара, в действителност съвсем постоянно са от мазнини, които си изгорил преди няколко дни или седмица. Не можеш да изгориш 1 кг мазнини за една нощ. Но можеш да изхвърлиш толкоз вода за същото време.

Рязко събаряне на тегло при започване на режима също може да има, само че там повода е друга. Обикновено се дължи на намаления банкет на въглехидрати, което води до освобождение на арестуваната преди този момент вода. Всеки грам въглехидрат задържа към 3 мл вода.

Какво споделя науката по въпроса?

Честно казано, проучванията върху тази доктрина не са доста. Знаем, че whoosh резултат (внезапното изхвърляне на арестувана вода) има, само че кое тъкмо го провокира, не е доста несъмнено.

Съществува догадка, че
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР