Днес в резиденция Бояна, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров

...
Днес в резиденция Бояна, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров
Коментари Харесай

Д-р Кацаров пред посланиците на ЕС: Ще се справим! Някои партии използват епидемията за предизборни цели

Днес в резиденция Бояна, министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров се срещна с посланиците на Европейския съюз в България. Срещата бе по самодейност на словенското председателство. На нея здравният министър срещна посланиците със обстановката в страната и главните провокации пред държавното управление и българския народ в разгара на следващата пандемична вълна.

„ За разлика от предходните Коронавирус талази този път ние организирахме предварителна подготовка. Имаме проект, осигурихме авансово задоволително медикаменти, разкриваме поетапно кревати за заболели с Коронавирус, поддържаме непрекъсната връзка с производителите на О2. Засега имаме задоволително медикаменти, обезпечено е и задоволително количество О2 ". Това съобщи министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров по време на среща с посланиците на страните членки на Европейски Съюз у нас. „ Нарастването на броя на инфектираните лица в последните седмици, затруднява здравната ни система, която към този момент е покрай оптималния си потенциал, изключително във връзка с интензивните кревати ", добави той.

Министърът увери, че са подхванати нужните дейности за обезпечаване на спомагателни интензивни кревати и тяхното съоръжение. Проблем е обезпечаването на медицински личен състав и това е главният индикатор, който здравните управляващи наблюдават, защото е значимо да се обезпечи лекуване на всички заболели. Министър Кацаров акцентира пред посланиците, че в случай че въведените ограничения със „ зелен документ " не дадат резултат, единствената опция остава въвеждането на локдаун. В същото време, както той напомни, след две седмици в страната предстоят президентски и парламентарни избори. „ Стремим се по всякакъв начин да го избегнем, да използван оптимално строго противоепидемичните ограничения. Надявам се те да дадат резултат и да избегнем цялостно затваряне на страната, с цел да можем да проведем изборите, въпреки и в условия на пандемия ", съобщи още здравният министър.

Д-р Кацаров изясни на посланиците двете съществени провокации пред ръководството на пандемията у нас. Едното е, че здравната ни система е в неприятно положение и е тежко дебалансирана. Служебното държавно управление няма нито нужното време, нито пълномощия да организира нужните промени.

Второто предизвикателство е обвързвано с това, че страната ни е в предизборна акция към този момент 6 месеца. В борбата си за гласоподаватели политическите партии употребяват служебното държавно управление като боксова круша. „ Някои от тях са подготвени да яхнат всяка популистка вълна, всеки популистки апел в устрема си да завоюват някой глас допълнително на изборите и въобще не се интересуват от нищо друго, в това число и от живота и здравето на хората ", изясни министър Кацаров. Правителството, по думите му, се постанова да понесе всички политически удари и в това време да подхваща ограничения за извеждането на страната от здравната рецесия.

По отношение на ниските равнища на имунизация у нас доктор Стойчо Кацаров съобщи, че аргументите за това са сложни. Те са свързани с особености на историята, културата, тоталитарното минало, религията, които са формирали народопсихологията ни. В последните 10-15 години страната ни се ръководи от популистки държавни управления, които ни трансфораха в модел на корумпирана страна. „ Този метод на ръководство с ширеща се корупция, популизъм като съществена политическа визия има своите последствия. Настъпва безнравственост, хората стартират да губят ориентири за положително и зло, основава се съмнение към властта и към демокрацията даже. На тази почва доста елементарно проникват измежду популацията мистични теории, че ще чипират хората, че тези ваксини ще се употребяват за нещо друго, а не за предварителна защита ", разяснява доктор Кацаров. Той бе безапелационен, че партиите, които са заложили в предизборната си акция на концепцията, че 80% от българското население са антиваксъри, ще изгубят. Това не е по този начин и всеобщото имунизиране след въвеждането на зеления документ го потвърждава. „ Повечето от митингите са политически и партийни, част от предизборнната акция ", съобщи той и увери, че обстановката с пандемията в страната е тежка, само че към момента е под надзор. Д-р Кацаров бе безапелационен, че към момента може да се избегне локдаун и да се излезе от рецесията.

Министър Кацаров отговори изчерпателно на всички въпроси, сложени му от посланиците на страните членки на Европейски Съюз. Той благодари за тяхната поддръжка и ги увери, че страната ще се опита да се оправи с рецесията сама, само че в случай че се наложи ще търси помощ от Европейски Съюз по някои от механизмите за поддръжка и взаимност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР