Днес в поредицата Смели момичета, вдъхновена от кампанията Живей InSync

...
Днес в поредицата Смели момичета, вдъхновена от кампанията Живей InSync
Коментари Харесай

Ирена Даскалова: Животът ме води и аз му се доверявам

Днес в поредицата " Смели девойки ", въодушевена от акцията " Живей InSync " на Activia, ви срещаме с Ирена Даскалова. Режисьор, продуцент, фотограф, създател на текстилния лейбъл Soleil Cozy Home и подстрекател на плана Enjoy Sofia. Винаги заета, само че и постоянно усмихната, Ирена е от тези градски девойки, които ни внушават, че всичко е допустимо. 

Коя е Ирена Даскалова тук и в този момент?

Доста по-различна отпреди, опитваща се да управлява всичко, с което се захваща… заради перфекционизъм… хаха. Трябва да работя по този въпрос, тъй като другояче няма да оцелея дълго.

От друга страна, към този момент не се тормозя до пристъп от хора, които преди са ме стресирали в работата ми. Всъщност се старая да ги заобикалям, с цел да си икономисвам негативни страсти. В момента това е главната ми цел в живота – да заобикалям обстановки и хора, край които постоянно витае напрежение, в 99% от случаите нестимулирано и изцяло излишно…



Вече не ми е проблем и да приключвам връзки, колкото и дългогодишни да са те. Животът е къс, той ни изправя пред задоволително провокации, с цел да си губим времето с безсмислени контакти и случки.

Ти ли избра специалността си или тя – теб?

Май взаимно стана. Получи се от единствено себе си. Някога животът ме водеше и аз просто му се доверявах.

Няма женски жанр на думата „ режисьор “, не ти ли е мъчно в една типично мъжка специалност?

То и на фотограф и продуцент няма, а аз и тези две специалности съм ги приключила, та… това очевидно ми е ориста. От дребна постоянно съм предпочитала мъжките компании. Докато девойките играеха на ластик, аз бях футболен вратар и най-важното  момчетата желаеха да ме взимат в тимовете си… С по-голямата част от мъжете се работи по-лесно, тъй като с тях човек може да се разбере или скара с две думи, а след това да не помни неприятното, дори без да изрече тон.

Трудно ми е било от време на време, а към този момент и смешно, като усетя съмнение у хора, които не ме познават и на които се постанова да ми поверят плана си. Според мен главната причина е, че съм жена. Ако е друга, бих желала да схвана каква е…



Откъде намираш сила да правиш толкоз доста други неща – Soleil Cozy Home и Enjoy Sofia?

Нямам никаква концепция. Може би съм от хората, които следват максимата „ напразно работи, напразно не спри “. Освен това специалността ми е такава, че нямам непрекъснато работа. Затова в свободните дни, от време на време месеци, избирам да върша нещо, което „ излиза относително бързо от ръцете ми “ и виждам резултатите от него съвсем незабавно, за разлика да вземем за пример от дългите интервали, в които търсиш финансиране за филмите си или очакваш да те потърсят за някоя реклама или нещо друго… Аз изригвам непрестанно нови хрумвания във всички направления. С времето взех решение, че желая и да ги реализирам, и се появиха Soleil Cozy Home и Enjoy Sofia.



Кой е най-важният урок, който си научила през годините?

Винаги би трябвало да се притесняваш (малко) и вълнуваш (много) преди ново начинание, с цел да не ти убегне никой, въпреки и малък, само че значителен подробност, и постоянно би трябвало да вярваш в силите си.

За какво ти е трябвала най-вече храброст?

Да не съм деликатна. Вече съм станала много директна, опасявам се да не съм отишла в другата прекаленост.

А защо не ти доближава храброст?

Да събера багажа на фамилията си и да заминем да живеем отвън България с незнайното.

Кога си в естетика със себе си?

Когато съм решила да си почивам, което, както стана ясно, е рядко, и след неколкодневни главоблъсканици, в които би трябвало да измисля нещо, което е вътре в мен, чувствам го, само че се крие и ме тормози, до момента в който най-после излиза на повърхността. Реализирането му по-късно е съпроводено с цялостна естетика в мен.



Къде е у дома и какъв брой постоянно се прибираш там?

Аз се усещам у дома на доста места. Ако съм в естетика със себе си, в случай че няма ненужно основано напрежение, в случай че съм с хора, които ме въодушевяват и аз –  тях, в случай че съм със сина и брачна половинка ми, постоянно съм вкъщи. Май стана доста претенциозно…

…Обичам си къщата в София през зимата и мястото в Арапя през лятото.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР