Днес в Пловдив беше отбелязана 170-тата годишнина от рождението на

...
Днес в Пловдив беше отбелязана 170-тата годишнина от рождението на
Коментари Харесай

Пловдив почете 170-ата годишнина на Стефан Стамболов

Днес в Пловдив беше маркирана 170-тата годишнина от рождението на Стефан Стамболов пред паметника на държавника на едноименния площад, на който се намира постройката на Община Пловдив. В тържественото честване участваха боен духов оркестър, внушителен взвод, венценосци и представители на комитет „ Родолюбие “. Строят одобри генерал-майор Явор Матеев - пълководец на " Съвместното командване на специфичните интервенции “ и командващ Пловдивския гарнизон.
Прочетете още
На церемонията участваха Кметът на Община Пловдив Костадин Димитров, Областният шеф на област Пловдив – инж. Илия Зюмбилев, генерал-майор Явор Матеев - пълководец на " Съвместното командване на специфичните интервенции “ и командващ  Пловдивския гарнизон, Председателят на ОбС-  Пловдив Атанас Узунов, заместник-кметовете Пламен Панов, Николай Бухалов, Ангел Славов, кметовете на шестте региона на Пловдив, общински съветници, публичния медиатор на Община Пловдив Борислав Стаматов, шефове на общински предприятия, представители на общинската и районните администрации, политически партии, публични организации, медии и жители.

Слово за държавника произнесе Радомир Чолаков - правист, депутат от Пловдив в 45-о, 46-о, 47-о, 48-о и 49-тото Народно заседание на Република България, ръководител на Комисията по правни въпроси в 48-мото и на Комисията по конституционни въпроси в 49-тото Народни събрания.

Водещ на церемонията бе артистът от Драматичен спектакъл Пловдив – Симеон Алексиев,  който напомни в своето художествено встъпление, че нееднократно личността и дейностите на Стамболов са пораждали разногласия и диспути в обществото, само че ставайки общественик, никой различен след него не е повторил този необикновен скок, който 23-годишният бунтовник прави, когато поема ръководството на страната. Само на 24 година, той стартира една неповторима политическа кариера. Стамболов взе участие в безусловно всички събития в страната, случили се от Освобождението до убийството му. Нито едно събитие, нито един избор, държавно управление или парламент, нито една рецесия не минават, без името му да изплува. Английският вестник „ Таймс “ написа: „ Стамболов е естествен държавен талант, комуто липсва финесът на салонната изтънченост за сметка на вродена и бързо развита заложба за държавническо мислене. “

Церемонията приключи с полагане на венци и цветя на паметника на Стамболов и осъществяване на Химна на Република България и “Ботев Марш ”.

Автор на паметника е скулпторът Красимир Русев (1944-2015), основал редица надарени произведения, свързани с пловдивски персони и събития. Най-известната от тях е бюстът на Стефан Стамболов на едноименния площад.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР