Днес в Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства

...
Днес в Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства
Коментари Харесай

В Троян се открива изложбата „Луксът на XIX век"

Днес в Музея на националните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян се открива изложбата „ Луксът на XIX век ". Тя ще бъде показана от шефа на Регионален исторически музей - Русе проф. Николай Ненов, който е и създател на концепцията. Изложбата включва част от експозицията „ Дарени и избавени съкровища " на Регионален исторически музей - Бургас.

Увеличаващата се междинна класа и силата на стилните трендове през XIX век извикват на живот фабрично произвеждане на декоративни детайли от интериора - свещници, фигурки, съдове, мебели, статуи. Широкият набор от усети и качество поражда разнородни форми и материали. Появяват се нови железни сплави, които заменят среброто и бронза. Това прави луксът и изкуството налични за необятен пласт жители.

Експонатите в изложбата в действителност са общоприетоо произвеждане, поръчват се по азбучник.



Всекидневието се разпростира в четиринайсет тематики - Пътешествия и сувенири, Времето вкъщи, Скулптура, Бронзът на бедните, Бронзови животни, Бюст, Интериор, Книги, Фотография, „ Сребро ", Порцелан, Стъкло, Каталози със артикули. Експонират се часовници за камина, сервизи от кристал, порцелан и метал, свещници, огледала, кутии за бижута, подноси, статуи. Представен е естетическия усет на буржоазията в Европа.

„ Луксът на XIX век " демонстрира всекидневни предмети, хванати при опит за незаконен трафик от Регионална митническа дирекция - Бургас през 1996 и 2000 година, които посредством мобилната галерия се вкарват в продан, осмислят се и се трансформират в завещание.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР