Днес в Мадрид се провеждат предсрочни парламентарни регионални избори, след

...
Днес в Мадрид се провеждат предсрочни парламентарни регионални избори, след
Коментари Харесай

Предсрочни избори за местен парламент в Мадрид

Днес в Мадрид се организират предварителни парламентарни районни избори, откакто министър председателят в оставка Изабел Диас Аюсо разпусна локалния законодателен орган на 10 март. По този метод тя предотврати настояването на избор на съмнение, което Испанската социалистическа работническа партия смяташе да внесе дружно с партия „ Гражданите “.

Повече от пет милиона души имат право на глас, само че какъв брой от тях ще стигнат до изборните урни е мъчно да се каже, защото през днешния ден в Испания е естествен работен ден.

Според Уставa на служащите (член 37.3) и Кралският декрет 605/1999 от 16 април работещите гласоподаватели имат право на заплатен отпуск „ за времето, належащо за осъществяването на интензивно изборно право “. Той варира сред 2 и 4 часа според от местонахождението на изборната им секция.

Изборният ден стартира в 9 и приключва в 20 часа. От 10 до 12 гласоподават хората над 65 години и рисковите групи, а от 19 до 20 болните от Covid-19.

Препоръчително е бюлетината да се донесе от къщи, запечатана в плик, с цел да не се губи време, само че може да се попълни и на място. Завесите на кабините, в които се гласоподава ще бъдат свалени, с цел да се проветряват по-лесно. Установени са еднопосочни потоци, маркирани на земята, с цел да се избегнат контакти. Почистването и дезинфекцията на кабините ще се прави на три часа. Всеки гласоподавател ще получи втора маска от изборната комисия, която е задължен да сложи върху своята. Максималният брой гласоподаватели на всяка изборна секция не би трябвало да надвишава 750 души, а 4 500 сътрудници на Националната полиция, 1 400 чиновници на Общинската полиция и 2 200 от Гражданската армия ще наблюдават за сигурността в изборния ден.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР