Днес в Конституционния съд ще се състои церемонията по полагане

...
Днес в Конституционния съд ще се състои церемонията по полагане
Коментари Харесай

Новите конституционни съдии ще положат клетва

Днес в Конституционния съд ще се състои церемонията по полагане на клетва от новоизбраните и новоназначените конституционни съдии. Клетвата ще се постави в наличието на президента и на ръководителите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

На всеки три години четирима конституционни съдии се сменят заради приключване на 9-годишния им мандат. Тази година на 15 ноември изтича мандатът на ръководителя на съда Борис Велчев, на Анастас Анастасов и на Георги Ангелов. В началото на 2022 година ще изтече мандатът на арбитър Гроздан Илиев.
Соня Янкулова e определена от магистратите за парламентарен арбитър
Общото заседание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд, което се организира през днешния ден, избра Соня Янкулова за с...

Новите конституционни съдии се избират от Общото заседание на двете висши съдилища - Върховен касационен съд и Върховен административен съд, от президента и от Народното събрание. За парламентарен арбитър преди две седмици президентът назначи с декрет Янаки Стоилов, който участваше в служебното държавно управление като министър на правораздаването. Той ще влезе на мястото на проф. Борис Велчев.

Магистратите от Върховния административен и Върховния касационен съд избраха арбитър Соня Янкулова за нов парламентарен арбитър. Тя получи поддръжката на 86 висши съдии и ще влезе в Конституционен съд на мястото на Георги Ангелов. Парламентът би трябвало да излъчи двама представители, само че това ще се случи след изборите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР