Днес украинският външен министър Дмитрий Кулеба написа в Туитър, че

...
Днес украинският външен министър Дмитрий Кулеба написа в Туитър, че
Коментари Харесай

Кулеба: Русия се опитва да продаде зърно, откраднато от Украйна

Днес украинският външен министър Дмитрий Кулеба написа в Туитър, че Русия краде украинско зърно, товари го на кораби, които минават през Босфора и се пробва да го продадат в чужбина. " Призовавам всички страни да останат бдителни и да отхвърлят сходни оферти. Не купувайте крадени артикули. Не ставайте съучастници в съветските закононарушения. Кражбата в никакъв случай не е носила шанс на никого. "

Вчера СиЕнЕн разгласява сателитни фотоси на кораби в Крим, които евентуално са натоварени със зърно. В Русия ги назовават имитации.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прикани Москва да отблокира на износа на пшеница в Украйна.

Миналата седмица държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен упрекна Русия, че употребява храната като оръжие, като държи като " заложници " доставките освен за украинците, само че и за милиони хора по света. Москва отхвърля това обвиняване.

" Най-важното нещо е да се деблокира Черно море. Това е апел към Русия ", съобщи фон дер Лайен пред Ройтерс изявление в границите на Световния стопански конгрес.

Според изпълнителния орган на Европейския съюз продоволствената рецесия наближава с цялостна мощ и е нужен някакъв тип разговор с Москва, с цел да се освободят 20 млн. тона пшеница от съветската морска обсада. " Мисля, че би трябвало да разгледаме на първо място разговора с Русия, дали няма съглашение, че тази пшеница се изнася от Украйна ", сподели ръководителят на Европейската комисия.

" Не е в полза на Русия поради нея хората по света да умират от апетит ", сподели Лайен, само че не продължи в посока на наказателни процедури, а настоя да се откри решение за основаване на хранителни коридори.

Цитирана от ДПА председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е направила съпоставяне сред възможните дейности на съветската войска в окупираните украински територии с изземането на зърно по времето на Съветския съюз. " Това разсъни у някои хора мемоари от тъмното минало, когато Съветският съюз конфискуваше зърно и провокира унищожителния апетит през 30-те години ", съобщи председателката на Европейска комисия. Тя има поради Гладомора, когато милиони украинци умират вследствие на руската политика за колективизация на селското стопанство.

Фон дер Лайен дефинира бомбардировките над хранилища за зърно и блокадата на износа на аграрни артикули като " срамни актове ", които са довели до рекордно повишение на цените на зърното в световен проект.

" Сега Русия задържа личния си експорт на храни като форма на шантаж - прекратява доставките, с цел да увеличи цените в световен проект или с цел да търгува със зърното в подмяна на политическа поддръжка ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР