Днес Турция обяви, че ограничава износа на широка гама продукти

...
Днес Турция обяви, че ограничава износа на широка гама продукти
Коментари Харесай

Турция налага ограничения върху износа на Израел до прекратяването на огъня в Газа

Днес Турция разгласи, че лимитира износа на необятна гама артикули за Израел , до момента в който не бъде оповестено преустановяване на огъня в Газа , в първата забележителна мярка на Анкара против Израел след шест месеца война , оповестява „ Агенция Ройтерс “.

Израел съобщи, че ще отговори на ограниченията, които включват ограничение на износа на стомана, торове и реактивно гориво, със свои лични ограничавания върху артикули от Турция.

Турция осъди Израел за акцията на страната против Газа, която стартира след нападението на палестинската въоръжена формация „ Хамас “ на 7 октомври. Анкара прикани за неотложно преустановяване на огъня , поддържа към този момент подхванати стъпки за съдене на Израел за геноцид и изпрати хиляди тонове помощ за жителите на Газа .

Въпреки това Анкара също по този начин поддържаше търговски връзки с Израел макар мощната си изразителност, което провокира вътрешна реакция. Търговските ограничавания , които влизат в действие във вторник, следват отхвърлянето на Израел на настояването на Турция да взе участие в интервенция за филантропична помощ в Газа. Министерството на търговията на страната отбелязва, че ограниченията ще се ползват за износа на артикули от 54 разнообразни категории, в това число желязо, мрамор, стомана, цимент, алуминий, тухли, торове, строително съоръжение и артикули, авиационно гориво и други В известието се споделя:

„ Това решение ще остане в действие, до момента в който Израел, според отговорностите си, произлизащи от интернационалното право, незабавно разгласи преустановяване на огъня в Газа и разреши безпрепятствения поток от задоволително филантропична помощ в Ивицата Газа. “

В отговор на ограниченията израелският външен министър Израел Кац беше безапелационен, че Турция „ едностранно е нарушила “ комерсиалните съглашения с Израел . Той изрази мнение, че турският президент Тайип Ердоган още веднъж жертва икономическите ползи на народа на Турция, с цел да поддържа „ Хамас “, и увери, че Израел ще отговори със същото.

Малко след началото на войната сред Израел и „ Хамас “, Турция и Израел отдръпнаха посланиците си, като в същото време постоянно си разменяха реплики. Ходът от вторник е първата забележителна мярка, подхваната от Анкара против Израел от началото на спора .

Вътрешна реакция

През последните седмици Ердоган беше изправен пред възходяща рецензия по отношение на продължаващите търговски връзки на неговото държавно управление с Израел, което провокира някои антиправителствени митинги и подкопа публичната поддръжка .

В събота полицията в Истанбул задържа десетки протестиращи, настояващи за преустановяване на търговията с Израел. Позицията на Ердоган по отношение на Израел и спора в Газа беше основен фактор за някои от загубите на неговата партия на локалните избори на 31 март, като ислямистката Партия на новото благополучие (Yeniden Refah) завоюва поддръжка на фона на по-твърдата си позиция във връзка с Газа.  Според данните, оповестени от Асамблеята на турските експортьори (TIM), до момента в който търговията с Израел е спаднала от 7 октомври насам, износът за Израел се е увеличавал всеки месец през 2024 година до момента. Общият експорт през първото тримесечие на годината обаче възлиза на 1,1 милиарда $ , което е спад от 21,6% на годишна база, демонстрират данни на TIM.

Турция към този момент е спряла да изпраща на Израел всевъзможни артикули, които биха могли да бъдат употребявани за военни цели, сподели Министерството на търговията. Основната опозиционна Републиканска национална партия в Турция и други опозиционни партии поддържаха решението за ограничение на износа за Израел, само че подчертаха, че ограниченията не стигат задоволително надалеч. Републиканската национална партия прикани за цялостно прекъсване на търговията с Израел , до момента в който други партии насочиха държавното управление да блокира своето въздушно пространство и пристанища за самолети и плавателни съдове, които се насочат към Израел.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР