Днес цифровият Covid сертификат на ЕС достигна още един важен

...
Днес цифровият Covid сертификат на ЕС достигна още един важен
Коментари Харесай

Общата система на ЕС за цифров сертификат стартира преди крайния срок със 7 държави



Днес цифровият Covid документ на Европейски Съюз доближи още един значим стадий с стартирането в употреба на техническата система на равнище Европейски съюз, което разрешава да се ревизират документите по сигурен и комфортен за поверителността метод, оповестява Европейската комисия.

Европейският документ беше препоръчан от Комисията за обновяване на безвредното пътешестване това лято. Той ще бъде безвъзмезден, сигурен и наличен за всички. Предлага се в дигитален формат или на хартия, като това ще съставлява доказателство, че човек е бил имунизиран против Covid-19, бил е тестван негативно или се е възстановил от ковид, припомня Европейска комисия.

След политическото съглашение на 20-и май сред Европейския парламент и Съвета по отношение на регламента, уреждащ документа, техническият гръбнак на системите на Европейски Съюз към този момент се задейства. Създаден единствено за два месеца, порталът на Европейски Съюз обезпечава инспекция на функционалностите за сигурност, съдържащи се в QR кодовете на всички документи. Това ще разреши на жителите и управляващите да бъдат сигурни, че документите са достоверни, акцентират от комисията.

По време на този развой не се обменят или задържат персонални данни. С стартирането в деяние на портала приключва подготвителната работа на равнище Европейски Съюз.

От 10 май 22 страни към този момент са тествали сполучливо общия портал. Въпреки че регламентът ще се ползва от 1-ви юли, всички страни членки, които са минали техническите проби и са подготвени да издават и ревизират документи, към този момент могат да стартират да употребяват системата на доброволни начала.

В тази връзка Европейската комисия уточни, че още от през днешния ден, 1-ви юни, седем страни членки: България, Чехия, Дания, Германия, Гърция, Хърватия и Полша, взеха решение да се свържат към общата система и започнаха да издават първи документи на Европейски Съюз, до момента в който някои страни взеха решение да пуснат дигитален Covid документ на Европейски Съюз единствено когато всички функционалности бъдат разполагаем в народен мащаб.

Следователно в идващите дни и седмици ще се причислят още страни. Актуализиран обзор е наличен на.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР