Днес трябва да започне изпомпването на разлетия мазут от американски

...
Днес трябва да започне изпомпването на разлетия мазут от американски
Коментари Харесай

Започва изпомпването на мазута от Мопанг до Созопол

Днес би трябвало да стартира изпомпването на разлетия мазут от американски транспортен съд "Мопанг " покрай Созопол. Това разгласи министърът на превоза Ивайло Московски след съвещание на Министерския съвет.

"Незабавно да се стартират дейностите по източване на мазута от кораба "Мопанг ". Колегите са в подготвеност до Созопол. Предвижда се работата по източването да продължи повече от 50 дни. Предполагам, че още през днешния ден ще бъде направена цялата разстановка на плавателните съдове с цялото належащо техническо съоръжение - барокамери за водолазите, профилирани помпи, които ще изтеглят мазута, надлежно всички ограничения, които да обезпечат и неговото предпазване ", зави Московски.

Корабът "Мопанг ", който е потопен сред Созопол и Черноморец през далечната 1921 година, изпусна огромно количество мазут. Компетентните институции са подхванали всички нужни ограничения. В региона, където се е появило петното са сложени бонови заграждения, с цел да спре неговото разпространяване. Взети са проби за разбор.

"Мопанг " е американски товарен параход от вида на по този начин наречените Liberty ships. Създаден е в Ню Джърси по специфична поръчка на 150 идентични плавателни съда за компенсиране на загубите от войната. Пуснат е на вода на 20 януари 1920 година. Лежи в доста положително положение на десния си ръб на дълбочина сред 24-32 метра, на към 10 километра от Созопол. Възвишението от дъното е 10 метра. Основните повреди от гърмежа са в носовата част на кораба. Потопен е от остаряла морска мина от Първата международна война.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР