Днес според църковния канон се отбелязва Неделя Месопустна или Месни

...
Днес според църковния канон се отбелязва Неделя Месопустна или Месни
Коментари Харесай

Месни Заговезни е - баница с мас е едно от задължителните ястия

Днес съгласно църковния канон се отбелязва Неделя Месопустна или Месни Заговезни, с което се слага началото на Великденските пости.

На днешния ден на трапезата би трябвало да участват единствено месни ястия.

Месни Заговезни постоянно се означават тъкмо 8 седмици преди Великден и съгласно традицията през днешния ден се яде за последно месо до настъпването на Възкресение Христово.

Името на празника идва от обичайна вечеря на Месни Заговезни, която би трябвало да включва единствено месни ястия. Според националния ритуал младоженците през днешния ден би трябвало да посетят кръстниците си и родителите на булката, като им занесат блага от варена кокошка, ритуален самун и вино.

Традиционните ястия за Месни Заговезни са варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с мехлем и баница с месо.

Седмицата след Месни Заговезни се назовава Сирница и през нея до идната неделя, когато са Сирни Заговезни, може да се ядат млечни артикули и яйца.

Едно от наложителните ястия за Месни Заговезни е баницата с мехлем, която е типична за зимния сезон, написа

За да я приготвите, ще са ви нужни 400 г брашно вид 500, 250 г краве сирене, 8 с.л. мехлем, 120 г масло, 200 мл вода, 3 яйца, 20 мл олио, две трети супени лъжици оцет, 1 ч.л. сол и половин чаена лъжица сода бикарбонат.

Първо се замесва тестото с водата, брашното, солта, содата, олиото и оцета. След това тестото се разделя на 8 топки, всяка от което се разточва на тънка кора.

Корите се намазват с мехлем и се подреждат една върху друга. След това тестото се разделя на две елементи като първата се разточва намазва се с мехлем, сгъва се на две и отново се намазва, до момента в който тестото още веднъж не замязя на топка. Същото се прави и с втората част на тестото.

Двете топки би трябвало да престоят в ледник към 3 часа. След това първата топка се разточва с размерите на тавата, в която ще бъде баницата. Поставя се в съда, а от горната страна се поръсва със сиренето и яйцата.

Сместа се покрива с втората кора и се залива с разтопеното масло, след което се разрязва и се пече в мощно загрята фурна.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР