Днес ще ви запозная с два чудесни филма на Боги,

...
Днес ще ви запозная с два чудесни филма на Боги,
Коментари Харесай

Безсмъртният Хъмфри Богарт


Днес ще ви срещна с два чудесни кино лентата на " Боги ", който съгласно даже не е схванал какво е направил с " Казабланка ", само че не най-известните, каквито са " Малтийският сокол ", упоменатата " Казабланка " и " Големият сън ".

, сниман по произведение на Ърнест Хемингуей през 1944 година от майстора Хауърд Хоукс, за пръв път среща на екран бъдещите съпрузи Богарт и Лорън Бакол (началото на една безконечна легенда). Оценката в IMDb е 8! Историята е като в " Казабланка " - на другоземен южен под властта на Виши (разбирай германците) през Втората международна война Хари Морган (Хъмфри Богарт) е авантюрист, притежател на рибарско корабче, загорял, малък, жилест, чевръст и безумно самоуверен и непослушен. Помага му впиянченият и обезоръжаващо добросърдечен и радушен Еди (задължителният пръв троент притежател на " Оскар " Уолтър Бренън). Незабравими са песните, както и първата им целувка, след която той желае " малко да си намерения "... Един ден Хари среща загадъчната съблазнителна хубавица с котешки безочлив и преценяващ взор, дразнещо муден диалект и кръшна снага Мери Браунинг (Лорън Бакол), попаднала инцидентно и от досада на това място. Нататък циникът и самовлюбен печалбар (уж) се забърква със Съпротивата, помагайки на значимия и могъщ лидер Пол дьо Брусак (Уолтър Сурови) и изкусителната му брачна половинка Елен (Долорес Моран) да слязат на сушата. Вербуван е от тихия, непретенциозен и загадъчен притежател на хотела " Френчи " (Марси Дайо), радостно и безстрашно рискувайки свободата и живота си в действителност за лично задоволство и потупване по рамото, само че и за възхищението и в очите на Мери.

Незабравими са песните (зад пианото е самият Хоуги Кармайкъл като радостния и палав Крикет), а една е изпята дрезгаво и прелъстително от Мери; първата им целувка, след която той желае " малко да си намерения "... Да, какво ли е да имаш тъкмо това!

След три години, сниман от Делмър Дейвис по книга на Дейвид Гудис, няма подобен триумф (оценка 7.6 в IMDb), само че това не значи, че е по-слаб. Винсънт Пери (Хъмфри Богарт) е някогашен богат, приет и почитан, интелигентен и честен предприемач, който е наказан за убийството на брачната половинка си (което, несъмнено, не е извършил). Единствено против него е дала показания тяхната другарка Мадж (Агнес Мурхаус), подла и нападателна източена мършава брюнетка с остри и плашещи очи и сковани кукленски черти, влюбена скрито в него и захласната от пристрастеността да му навреди. Иронично, само че алтернативата, спасението и решението още веднъж са екзотични! Той съумява да избяга от затвора с боклукджийския камион, а инцидентно или не на пътя го качва дръзката, устата и внезапна красавица Айрин Дженсън (Лорън Бакол), фен художник с огромен апартамент. Нейният татко също е екзекутиран простъпка и тя преднамерено се е мотаела в региона, даже е писала на Винсънт и е следила деликатно процеса...

Първият час изобщо не виждаме лицето на героя, като след 40-ата минута ни се явява, само че с бинтове! Причината е, че с помощта на услужливия, простодушен и сърдечен водач на такси Сам (Том Д`Андреа) Винсънт си прави пластична интервенция при низвергнатия и потопен надълбоко в неизвестността и безличността на гетото, само че доста сръчен лекар Коли (Хаусли Стивънсън)!

Нататък всичко е по едно и също време и предстоящо, като се изключи появяването на напористия, деятелен и неморален частен детектив, както и на благородния и заслужен някогашен другар на Айрин Боб (Брус Бенет), който е преследван отново от Мадж. Оригинално, внезапно и жарко пламналата обич сред Винсънт и Мадж не може да не разцъфти, само че нелепа гибел пречи на неговото оправдаване и изчистването на името му. Иронично, само че алтернативата, спасението и решението още веднъж са екзотични!

 

Боян Атанасов е жива софийска легенда, човек на живота, на киното, на театъра, на музиката. Само който не го познава, единствено той не се е впечатлявал от неговите енциклопедични познания в гореизброените области и освен в тях. За наша наслада Боян има личен блог, публикации от който публикуваме при нас с неговото общително единодушие. Останалите му титанични материали можете да откриете .
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР