Днес ще Ви разкажем един разказ с неочаквано продължение. Добрата

...
Днес ще Ви разкажем един разказ с неочаквано продължение. Добрата
Коментари Харесай

Намериха работа на 22-годишно момиче с увреждания

Днес ще Ви разкажем един роман с ненадейно продължение. Добрата вест е, че откриха работа на 22-годишно момиче с увреждания от Асеновград, след дълго блуждаене из институциите.
Николета е с диагноза Детска церебрална паралица (десностранна хемипареза) и епилепсия. Вече няколко месеца работи в Общината в града, като е назначена по европейска стратегия за младежи с увреждания. Срокът на активността е 6-месечен. Задължението на Николета в работно време е да разнася документи, които би трябвало да бъдат подписани от чиновниците на другите отдели от Общинска администрация. Това е първата работа в живота на момичето, а по-леката форма на болестта й разрешава да се оправя чудесно с поставените задания. Неволите на 22-годишната асеновградчанка и нейната майка Габриела Стефанова започнаха още преди години. След като Николета приключи междинното си обучение фамилията се изправи пред нелеки житейски компликации, по отношение на развиването на момичето във всяко отношение, за които Actualno.com Ви описа при започване на 2017 година
Преди към четири години, преди малко дипломиралата се тийнейджърка посещава дълготрайно време Дневния център за работа с деца с увреждания, само че единствено по няколко часа дневно. През месец ноември предходната година се е провела следващата среща сред Габриела Стефанова и заместник-кмета по филантропичните действия инженер Мария Вълканова. Темата на полемиката още веднъж е била разкриването на нов център за младежи с увреждания над 18-годишна възраст. Тогава станало ясно, че „ скоро няма да се случат нещата “, изяснява майката. На съответната среща Габриела отново изразила терзанията си, че времето на детето ѝ не е ангажирано по никакъв метод. Николета посещавала ДЦРДУ два дни в седмицата, и то единствено по два-три часа, „ което отново е нещо, само че не и задоволително “, разяснява майката.
" При всичките ни срещи аз подчертавах, че би трябвало да се обезпечи претовареност на тези младежи, с цел да се усещат от малко малко пълноценни и ангажирани. След една-две седмици Мария Вълканова ми се обади с предложение за работа. Регистрирахме Николета в Бюрото по труда и беше назначена от 01.01.18 година, като Технически уредник към Дирекция „ Хуманитарни действия ", споделя към този момент поуспокоена Габриела Стефанова.
Първоначално, към този момент 22-годишната Николета, е била много обезпокоена. Срещнала е дребна компликация при намирането на другите кабинети по етажите. Притеснявала се е дали ще се оправи и дали ръководители ѝ ще бъдат удовлетворени от нея. Постепенно момичето съумяло да свикне и към този момент се усеща добре. Ходи с готовност и самочувствие на работа. Когато срещне свои познати първото нещо, което им споделя, е че към този момент работи и е доста щастлива. Разказва за сътрудниците си - какъв брой са благи и деликатни с нея.
" В персонален диалог инженер Вълканова ми сподели, че се надява Николета да остане на работа и след края на 6-месечния интервал по Програмата, който изтича през юни. Ако това стане аз ще бъда доста щастлива, дружно с щерка ми, защото тя е диагностицирана с ДЦП (десностранна хемипареза) и епилепсия. Детето е с 97% неработоспособност, което е причина за мъчно намиране на работа или активност, подобаваща за нея. Затова ужасно доста се веселя и съм признателна, че се случи нещо, което не съм с мечтала и мислила даже ", споделя с неспокойствие майката на Николета.
След като за първи път е почнала работа 22-годишната асеновградчанка е прекратила визитите си в ДЦРДУ, защото е назначена на цялостен работен ден.
" Щастлива и удовлетворена съм, че намерихме решение на един голям проблем, който стои пред стотици такива фамилии, като нашето. С какво да се занимават в домовете си другите деца и техните майки, които не могат да работят, тъй като би трябвало да се грижат за тях? Заради това са нужни Дневни центрове, подобаващи работни места и така нататък Живея с голямата вяра и предпочитание страната да промени отношението си към хората с увреждания и да постави по-отговорни и съответни стъпки в намирането на решения на проблемите им. Нужно е да се оказва помощ на фамилии проведено.
Не всеки има сили и благоприятни условия да взема решение самичък проблемите си. 22 години диря решение на всеки проблем, който поражда пред нас, и съумявам, значително. Гордея се с постигнатите резултати при Николета, както във физическото, по този начин и в интелектуалното ѝ развиване. Работата разрешава на детето ми да се усеща пълноценно и равнопоставено с останалите, а не затворено и отхвърлено. Иска се доста внимание, грижа, поддръжка и средства. Тя ги получаваше в годините, както от фамилията ни, по този начин и от близки и другари. Пожелавам на всички майки да бъдат борбени, мощни, да не се предават и отчайват. Защото едно съм схванала - все ще се откри решение, въпреки и мъчно или по-късно ", показа в умозаключение пред екипа ни Габриела Стефанова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР