Днес ще ви изненадаме с този пухкав домашен козунак. В

...
Днес ще ви изненадаме с този пухкав домашен козунак. В
Коментари Харесай

Вкусен пухкав домашен козунак

Днес ще ви изненадаме с този бухнал домакински козунак. В него няма Е-та, подсладители, консерванти и оцветители - същинска домашна вкусотия! Това е рецепта, която би трябвало да си пазите

Необходими Продукти

● яйца - 5 бр
● прясно мляко - 250 мл
● олио - 250 мл
● захар - 250 г
● квас - 1 кубче прясна или 2 пакетчета суха
● брашно - 1 кг вид 500
● ванилия - 2 ампули или 1 пакетче
● ядки
● локум
● шоколад - съгласно желанията

за поръсване


● яйца - 1 бр.
● олио - 50 мл
● захар - на усет

Начин на подготвяне

Замесването на тестото може да стане и на ръка, само че аз избирам домашната пекарна. Всички артикули се слагат във ваничката, като се съблюдава правилото първо течните, след това сухите. Естествено, в случай че ползвате жива квас, ще я разбиете авансово в част от затопленото мляко (не повече от 30 градуса).

Аз употребявам програмата за тесто, която при мен е час и половина. В края на програмата може тестото да не е изцяло втасало - изчакайте удвояването на размера му!

Готовото тесто изсипете върху авансово намаслен плот. Разделете на три равни елементи. От всяка част направете три или четири пръчки с дебелината на кренвирш, дължината би трябвало да не е по-голяма от дължината на формичката ви.

Всяка пръчка пресуквате като фитил, в случай че ще слагате ядки, в този момент е моментът. От получените фитили (които са значими за приемането на прословутите конци) сплитате козунака с три или четири плитки. Не бързайте, има време за всичко.

Полученият козунак поставяте във формата за печене, аз употребявам хартия за печене. Направете по същия метод и другите два козунака и оставете да втасат повторно на стайна температура (не във фурната). Идва тънкият миг с печенето.

Когато козунаците са съвсем удвоили размера си, когато тестото е меко, само че не лепне, включете фурната на 50 градуса, намажете козунака с яйцето, разрушено с 50 мл олио, поръсете със захар (първото количество захар попива в яйцето, само че идващото остава кристално).

Поставете готовите козунаци във фурната за 15-20 минути (фурната си е на 50 градуса), когато очевидно набъбнат увеличете градусите на 180, печете по този начин до приемането на златиста коричка и покрийте с алуминиево фолио.

След още 30-35 минути сте подготвени, фолиото предотвратява по-нататъчното запичане на повърхността, в случай че желаете козунакът да е по-препечен махнете фолиото и печете до типът, който ви харесва. Леко недопеченият козунак е по-ароматен, по-препеченият е по-хрупкав и по-траен.

Вкусният бухнал домакински козунак е подготвен.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР