Днес ще се избират и кметове в малките селища,с над

...
Днес ще се избират и кметове в малките селища,с над
Коментари Харесай

Проблемите на хората в малките населени места в община Девин

Днес ще се избират и кметове в дребните селища,с над 100 гласоподаватели с непрекъснат адрес, които до момента имаха кметски наместник. Прагът беше свален с промени в Изборния кодекс и закона за административно-териториалното устройство, направени от 45-тото Народно заседание. В община Девин доста от селата през днешния ден избират кмет. Две от тях - Михалково и Чуреково до момента имаха един кметски наместник. А проблемите с неприятните пътища, остарялата ВиК мрежа и обезлюдаването и там чакат своите решения.

Избират се кметове във всички обитаеми места със повече от 100 поданици.

Михалково е нормален случай на родопско село, където от тримата най-важни мъже в миналато - учителят, свещеникът и кмета, с течение на времето не останал никой. Духовникът живее в Девин и пътува при нужда, огромната постройка на учебното заведение от дълго време пустее и се разрушава, а за хората се грижи кметски наместник. Сега в Михалково си избират и кмет на обитаемото място, тъй като 203- ма души с непрекъснат адрес са изцяло задоволителни да си възстановят това право.

" Важно е да имаме кмет и най-много кмет, който да милее за селото, който сърце да има за това село и за хората в него ", съобщи Атанаска Ганева.

" Кметският наместник е длъжностно лице, служба на работа, нали за нас кмета към този момент си носи отговорност по друга отговорност, нали? Нека да е кмет за нас и да се усеща, че има развиване на селото ", сподели Величка Маданска.

Несбъднатата фантазия на хората в Михалково е да стане балнеоложки център и лековитатата минерална вода да докара поток от туристи.

" Построихме къщи на 3 етажа, тъй като ние си мислехме, че Михалково ще стане втори Хисар. А то, не - уви не стана ", разяснява гражданин на Михалково, Милка Бодурова.

Не станал и пътят, който свързва Михалково с дребното село Чуреково. Трасето, което е част от републиканска пътна мрежа е транспортно тестване и за здравите шофьорски нерви, и за колите. Най-редовни по прашния път са камионите с дървен материал, които минават единствено на метър от къщите в Чуреково.

" Къщи се напукаха. Имаме подпорна стена под пътя - падат и ние си ги вършим ", посочи гражданин на Чуреково, Сийка Стоева.

Постоянните поданици на Чуреково са едвам 32-ма. Но чакат новоизбрания кмет на Михалково да бъде и техния кметски наместник. И да им помогне да оправят грешката в името на селото, с която то било променено на Чуруково.

" Не изисква никакъв финансов запас, с изключение на стиковане на връзките сред Министерство на регионалното развитие, Президент и Община. Това желае няколко държавни служители да седнат и да се схванат ", сподели гражданин на Чуреково, Васил Мадански.

А съгласие ще е належащо и в връзките с кафявата мечка, която навестява от време на време Михалково и покрайнината. За да не се появи в изборния ден ловците от региона са и създали хранилка в гората.

" Ами надяваме се, че няма, но ние си обикнахме тая мечка. И да се появи, няма ужасно ", съобщи Атанаска Ганева.И до момента в който избират, хората в планината се приготвят за идната зима. В Михалково и Чуреково множеството хора споделят, че ще гласоподават и желаят техния кмет да е откровен и работещ. Знаят,че надали ще реши всички проблеми на битието им, само че се надяват най-малко да опита.

Автор: Димитър Димитров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР