Днес сенатът на Охайо прие резолюция, почитаща Българо-американското културно наследство

...
Днес сенатът на Охайо прие резолюция, почитаща Българо-американското културно наследство
Коментари Харесай

Сенатът на Охайо прие резолюция, почитаща Българо-американското културно наследство в щата

Днес сенатът на Охайо одобри резолюция, почитаща Българо-американското културно завещание в щата. Резолюцията отбелязва достиженията на обособени персони, част общата история на България и Съединени американски щати, съобщи БГНЕС.


Военният сътрудник Джанюариъс Макгахан, чиито изявления за кървавото потушаване на Априлското въстание от Османския башибозук убеждават интернационалната общественост да поддържа битката за избавление на България. Македонските българи Том и Джеф Кираджиев, откриватели на прословутото “Синсинати чили ”. Ученият Виден Табаков, чиито разработки са съдействали за първия полет на НАСА до Луната. Първият щатски сенатор от български генезис Тома Тамаш.

Почита се и делото на хилядите български емигранти от района на Македония и основаната от тях през 1922г. “Македонска патриотична организация ” (МПО), която и до през днешния ден работи, с цел да се предизвикват правата на индивида на всички хора от Македония, без значение от тяхната етническа принадлежност.

Отбелязва се и задълбоченото военно и стратегическо съдействие сред България и Съединени американски щати, и основната роля на България за сигурността в Източна Европа, стабилността на Балканския полуостров и района на Черно море. Изказва се самопризнание към българската общественост в Охайо и Правителството на Р. България за осъждането на непредизвиканата съветска експанзия против Украйна и изразената през цялото време на войната поддръжка за суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна, както и интеграцията на страната в НАТО и Европейски Съюз.


Специално внимание се обръща на 80-ата годишнина от спасението на българските евреи и делото на българските политици, админи, офицери, духовници, интелектуалци и елементарни жители, „ които напролет на 1943г. устояват на нацисткия напън да депортират българските евреи в концентрационни лагери и по този метод избавят към 50 000 български евреи от най-лошите терори на нацисткия режим “.


Прокламацията затвърждава стратегическите връзки сред България и Съединени американски щати, отбелязва редица значими годишнини, измежду които и 120 години от установяването на дипломатическите връзки сред България и Съединени американски щати, както и 145г. от освобождението на страната.

Признат е приносът на двете църкви в Охайо към Българската Патриаршия, неделното учебно заведение " Родолюбие " и Асоциацията на българите в Синсинати (БАС), за запазването на българо-американското културно завещание.

В съвещанието на Сената взеха присъединяване Бренда Мууни от Фондация “Макгахан ” и нейната щерка Сара, Диди Патридж, президент на БАС, Надежда Танова, шеф на учебно заведение “Родолюбие ”, както и дребният Алекс и неговата сестра от Кълъмбъс. Благодарности към Джродж Адамс от фондация Макгахан, към Грег Чачов от клуб “Свобода ” на МПО и Лидия Михалик, шеф в офиса на Губернатор ДеУайн за цялостната поддръжка.

Това е второ самопризнание за България и българската диаспора в Охайо в нейната историческа целокупност за 2023г., откакто по-рано тази година губернаторът на щата, Майк ДеУайн, разгласи 3 март 2023г. за Ден на освобождението на България.

" Тази резолюция се посвещава и на поколенията български емигранти в Съединени американски щати, които не не помниха своите корени и вечно носеха България в сърцето. Те в никакъв случай няма да бъдат забравени ", сподели от своя страна генералният консул на България в Чикаго. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР