Днес се провежда национален протест на медицинските асистенти и фелдшери

...
Днес се провежда национален протест на медицинските асистенти и фелдшери
Коментари Харесай

Ще има съсловна организация на лекарските асистенти, но след изслушване на заинтересованите

Днес се организира народен митинг на медицинските асистенти и фелдшери пред постройката на Министерство на здравеопазването. Протестиращите  настояват за обособена професионално-съсловна организация и не са съгласни с обстоятелството, че до този миг по насила Асоциацията на експертите по здравни грижи продължава да ги съставлява пред здравните управляващи.

“След серия от промени, специалността “медицински фелдшер “ в България, претърпя своето видоизменение – смени името и към този момент се назовават “лекарски асистенти “.

Решението е излизане от огромната организация и основаване на нова асоциация. Това има положителни страни, те ще могат да бъдат съсловно организирани и показани и ще могат да вземат участие в разнообразни публични процеси и да имат лично лице.

Докато излизането от едно огромно семейство и дефрагментирането на това семейство, тъй като е доста евентуално, откакто се случи и други експерти по медицински грижи и те са заявявали на такива, ще дефрагментира една такава огромна съсловна организация и ще я разбие на обособените класи.

Предстоят бъдещи диалози, в които да достигнем до едно дефинитивно решение “, посочи в предаването „ Нашият ден “ д-р Антон Тонев , ръководител на комисията по опазване на здравето на Народното събрание.

" През месец май е планувана кръгла маса с присъединяване на представителите на лекарските асистенти – дребна кръгла маса с представители на БЛС – и с представители на Министерство на здравеопазването да се обсъдят всички причини ", добави доцент доктор Тонев.

От съсловната организация напомнят, че лекарските асистенти имат умения за осъществяване на квалифицирани действия в региона на незабавната и първичната здравна помощ.

В допълнение, функционалностите и дейностите на лекарските асистенти и фелдшерите, според нормативните документи, са свързани с даване на здравна помощ, разбиране, неведнъж надхвърлящо понятието „ Здравна грижа ”.

Интервюто с доцент доктор  Антон Тонев можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР