Днес се открива сезонът за групов лов на дива свиня.

...
Днес се открива сезонът за групов лов на дива свиня.
Коментари Харесай

Сезонът за лов на глигани е открит, 70 000 авджии вдигат пушките

Днес се открива сезонът за колективен лов на дива свиня. Очаква се в гората да излязат близо 70 хиляди ловци, за които ще важат разпоредбите за сигурност и ограниченията за биосигурност, наложени поради африканската чума по свинете.

По време на новия сезон ловът ще бъде позволен в три вместо в досегашните два дни седмично. Целта е да се понижи популацията на дивата свиня, която се смята за главен пропагандатор на болестта от чума.

За осъществяване на лов ловците авансово приготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви прасета. Задължително би трябвало да се обезпечат и препарати за стерилизация, и пръскачки, с които ловците обработват употребяваните принадлежности, облеклото, обувките, оръжията и колите си.

Всички отстреляни по време на лов диви прасета наложително се изследват за вируса африканска чума, а проучванията са за сметка на Агенцията по храните, заяви БНР.

От полицията осведомят, че са осъществени инструктажи на ръководителите на дружинките по места. Целта е още един път да се припомнят ограниченията за безвредно превозване и боравене с оръжие.

От осъществения разбор като най-чести аргументи за позволени предходни произшествия се извеждат:

- пукотевица по звук или неразбираемо забележима цел;

- потребление на сачми с диаметър над 6 мм по време на колективен лов на дива свиня;

- погрешно боравене с огнестрелно оръжие – до неговата приложимост, то не следва да е заредено, постоянно би трябвало да е ориентирано в безвредна посока и да е механически изправно;

- своеволно овакантяване на позицията, избрана от ръководителя на лова;

- приложимост на алкохол и упойващи субстанции

Това е мотивът да напомним при започване на новия ловджийски сезон някои от главните правила за безвредно държание:

Участниците в лова наложително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ослепителен предупредителен цвят;

Стриктно да се съблюдават разпоредбите за сигурност и противопожарните условия при провеждането на ловните излети;

Стриктен надзор при преместването на огнестрелното оръжие, което се реализира в затворен транспортен куфар или в калъф с сложено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника.

Във връзка с нуждата от предварителна защита за ограничение разпространяването на заболяването Африканска чума по свинете, е належащо ловът на територията да се организира при прецизно осъществяване на ограничения за биосигурност и стерилизация.

Следва участниците в лова да бъдат инструктирани при провеждането на ловните излети да демонстрират нараснала зоркост за определяне на умрели диви прасета или такива с нетипично държание.

ОДМВР – Пловдив напомня, че според влезлите в действие през 2019 година промени на ЗОБВВПИ и ЗЛОД:

1. Ловуването се прави с гладкоцевно, дългоцевно нарезно огнестрелно ловно оръжие и късоцевно нарезно огнестрелно оръжие за ловни цели. Когато оръжието е полуавтоматично, то не може да бъде заредено с повече от един плюс два патрона в магазина, като се изключи късите нарезни оръжия за ловни цели. Ловните оръжия не могат да бъдат автоматизирани. Всички ловни оръжия и оръжия за ловни цели би трябвало да дават отговор на техническите условия за сигурност.

2. Подборното ловуване се прави с дългоцевно нарезно ловно оръжие, късоцевно нарезно оръжие за ловни цели или с гладкоцевно ловно оръжие с патрон. Право на придобиване, носене и приложимост на ловно нарезно оръжие и късоцевно нарезно оръжие за ловни цели имат единствено лицата, придобили подготовка по реда на чл.26 от Закона за лова и запазване на дивеча и отговарящи на условията на член 58 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите средства.

3. Забранява се придобиването, съхранението, носенето и използването на заглушители за оръжия, като се изключи супресори за дългоцевно нарезно оръжие за ловни цели, след приемане на позволение за придобиване. Същите са в категорията съществени съставни елементи на огнестрелни оръжия и следва да имат идентификационни данни като тип, модел, диаметър и маркировка.

4. Лицата, получили позволение за носене и приложимост на огнестрелни оръжия и муниции за тях за ловни цели, придвижват огнестрелното оръжие без сложени в него или в зарядното устройство муниции, а барута и капсулите разделно. Оръжието се придвижва в затворен транспортен куфар. Дългоцевното оръжие може да се придвижва и в калъф със заключващо устройство на спусъка.

От управлението на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи Пловдив е издадено предписание за осъществяване на взаимни инспекции от чиновници на Министерство на вътрешните работи и Регионална дирекция на горите, при съблюдаване на правилото на автономия и в осъществяване на избраните им от съответните закони задания и действия, с оглед недопускане на катастрофи по време на ловните излети и на нарушавания на наредбите.

По време на самите инспекции ще се обръща изключително внимание на:

- периода на годност на разрешението за носене и приложимост и вписаното в него оръжие;

- преместването на ловното оръжие до мястото на лова без сложени в него или в зарядното устройство муниции, в затворен транспортен куфар. Дългоцевното оръжие се придвижва в калъф единствено със сложено заключващо устройство на спусъка;

- възбраната за носене на огнестрелно оръжие при и след приложимост на алкохол;

- възбраната за преотстъпване и даване на ООБ на други лица, както и предприемането на ограничения за недопускане на злополуки или пострадвания при използването им;

- безвредното боравене с огнестрелно оръжие и пукотевица единствено по ясно забележима цел и позволеният за сезона дивеч;

- наложителното носене от участниците в ловните излети на шапки и връхни облекла в предупредителен цвят.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР