Днес се отбелязва световния ден на тоалетната. Денят е направен,

...
Днес се отбелязва световния ден на тоалетната. Денят е направен,
Коментари Харесай

На този ден: Днес е Mеждународният ден на мъжа

Днес се отбелязва международния ден на тоалетната. Денят е изработен, с цел да стимулира милиони хора по целия свят за решение на проблеми свързани с канализацията и хигиенични условия. Денят се отбелязва на 19 ноември от 2001 година от Световната тоалетна организация. С резолюция на Организация на обединените нации (UN Resolution A/67/L.75), Световният ден на тоалетната се отбелязва като формален Международен ден на Организация на обединените нации. Близо 2.4 милиарда по целия свят не разполагат с естествени хигиенични условия, а 700 млн. не съумяват да получат достъп до канализация.
Прочетете още
Днес е и интернационалният ден на мъжа. Още през 1994г. в Малта се празнува деня за първи път, само че през 1999г. в Тринидад и Тобаго публично става интернационален ден. В много от страните денят се отбелязва на разнообразни дати, като да вземем за пример в България е на 16 март. На този ден се означават шестте стълба на приноса на момчетата и мъжете, по-специално за техния принос към нацията, обществото, общността, фамилията, брака и грижите за децата.

През 1493 година Христофор Колумб открива остров, който кръщава Сан Хуан Батиста (по-късно преименуван на Пуерто Рико).

През 1703г. в Бастилия умира тайнствен пандизчия, чието име и престой се пази в загадка. Оттук стартира легендата за Желязната маска. Има доста теории, кой тъкмо стои зад маската. Най-разпространената е, че това е бил двойник на крал Луи XIV. Легендата е и екранизирана през 1998г. в основната роля е Леонардо ди Каприо. И до ден сегашен това остава една от най-големите мистерии в историята.



През 1885г. по време на Сръбско-българската война се състои борбата при Гургулят. В нея българските войски водени от капитан Христо Попов побеждават сръбските на полковник Петър Топалович. Загиват 46 българи и 82 сърби. В борбата на страната на българските войски се включват и дами.

Решителен миг се случва през днешния ден в една от най-тежките борби във военната история - Битката при Сталинград през 1942г. по време на Втората международна война. Силите на Съветския съюз, командвани от военачалник Георгий Жуков, минават в контранастъпление, като обръщат хода на борбата в интерес на Съветския съюз.

През 1969г. Аполо 12 става каца на Луната и по този начин Чарлс Конрад и Алън Бийн стават третия и четвъртия човек стъпили на лунната повърхнина.



През 1977г. се случва историческа среща, когато египетският президент Ануар Садат става първият арабски държавен глава, който прави публично посещаване в Израел. Садат получава и Нобелова премия за мир, само че в Египет това негово деяние не е признато и той е погубен по време на церемониал през 1981г.

През 1985г. друга историческа намира се случва в Женева. По време на Студената война за първи път се срещата президентът на Съединени американски щати Роналд Рейгън и генералния секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз Михаил Горбачов.

През 1600г. е роден Чарлз I единственият екзекутиран крал на Англия. Родени са още съветският академик Михаил Ломоносов, известният дизайнер Келвин Клайн и първата жена министър-председател на Индия Индира Ганди, актрисата Джоди Фостър и известният български публицист, политик, стихотворец и издател Любен Дилов - наследник.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР