Днес се отбелязва Международният ден на жената8-ми март -празник, който

...
Днес се отбелязва Международният ден на жената8-ми март -празник, който
Коментари Харесай

8-ми март - Ден на жената

Днес се отбелязва Международният ден на жената8-ми март -празник, който едни тачат, а други подценяват, тъй като го свързват със социалистическото минало. В историята обаче този ден е останал като интернационално самопризнание на икономическите, политическите и общественипостижения на дамите.

Празникът е открит по предложение на Клара Цеткин на Втората интернационална конференция на дамите социалистки в Копенхаген през 1910 година Историята му обаче стартира още в далечната 1857 година в Ню Йорк, когато е проведен един от първите протестни манифестации на дамите, работещи в текстилните заводи.

В България8 март в началото се отбелязва с беседи в стеснен кръг на социалисти през 1911 година, през 1915 година е първото обществено честване.

Като общобългарски празник 8 март стартира да се чества след 9 септември 1944 година Отначало по предприятия, фабрики, институции се вършат събрания, на които се регистрира приносът на дамите в производството, културата, науката и публичния живот. След 1960 година честването взема изключително необятни размери и става обичан празник на дамите от всички възрасти, изключително в държавните институции.

Започнал като политическо събитие на социалистите, празникът последователно става част от културата на доста страни, най-вече в Източна Европа, Русия и страните от някогашния Съветски блок. С годините в някои страни денят губи политическата си багра и става просто мотив за мъжете да изразят внимание към дамите към тях.

Честит празник на всички дами!!!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР