Днес се очакват резултатите от за норки в Старозагорско. Това

...
Днес се очакват резултатите от за норки в Старозагорско. Това
Коментари Харесай

Петя Алтимирска: Променена е програмата за контрол на Covid във фермите за норки



Днес се чакат резултатите от за норки в Старозагорско. Това съобщи преди дни в медиите служебният министър на земеделието Христо Бозуков.

„ Все още не сме взели участие в взаимна инспекция с Министерство на земеделието във фермата за норки в Старозагорско, тъй като притежателите не ни позволиха “, сподели пред БНР Петя Алтимирска от Сдружение „ Кампании и активизъм за животните в промишлеността “ " КАЖИ "
Организацията подаде, застрашаващи здравето на хората, околната среда, както и заплаха за самите животни.

„ Собственикът на фермата Ангел Ангелов е издал заповед ние да не бъдем позволени като Неправителствени организации , т.е. това значи, че ние не можем да изпълним публичния надзор, който по право като организация имаме от закона. Заповедта не я видяхме даже. Оправдаха се с епидемиологичната конюнктура на думи.

Със сигурност обаче това, което не беше вярно е, че МЗХГ или Агенцията по храните не се застъпиха за правото ни на публичен надзор “, изрично съобщи Алтимирска.

Тя изрази в ефира на " Преди всички " съществено подозрение, че избощо ще ги позволен до идна инспекция.От инспекцията се чака да се обясни активността на този бизнес – дали е законен, първо въз основата на документите.

 БГНЕС Снимката е илюстративна

От организацията " КАЖИ " питат спазен ли Законът за биоразнообразието , по какъв начин е позволено у нас да се отглежда тип, който не попада в нормативната ни база, въпреки това условията за самите животновъдни обекти спазени ли са?

„ Много е значимо също да се каже, че няма написани правила и нормативен акт, съгласно които ние като организация, която може да упражнява публичен надзор, дали имаме право да даваме наставления . Предполагам, че на нас няма да ни дадат опция да даваме наставления “, разясни още Алтимирска.

По думите и преди седмици е изменена програмата за надзор и контрол на Covid във фермите за норки .

" Тази стратегия основана за запазване на норките от болестта от ковид. Сега се оказа, че през ноември предходната година е изменена и вместо проби да се вършат всяка седмица на животните, Агенцията по храните анулира ежеседмичните проби за вируса и се дава опция само на притежателя да преценя по кое време да тества животните. Ние разбрахме по тази причина преди седмица. Това е доста рисково за всички нас ", съобщи още Алтимирска.

Тя даде за образец, че към този момент в редица страни фермите за норки се затварят, точно болести заплахата от разпространяването на Covid измежду хората.

Още по тематиката в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР