Днес се навършват 84 години от рождението на легендарния футболист

...
Днес се навършват 84 години от рождението на легендарния футболист
Коментари Харесай

84 години от рождението на Иван Василев – Катила

Днес се навършват 84 години от рождението на именития футболист на Черно море Иван Василев – Катила. Той облича екипа на моряците в два интервала – от 1958 година до 1964 година и от 1968 година до 1972 година Капитан през сезон 1969/70, има общо 196 мача с 8 гола за тима в елитното състезание.

Една от колоритните фигури в историята на клуба. Изключително невъздържан, избухлив и пламнал в играта. Още след петия си мач в „ А “ РФГ през есента на 1958 година е осъден да не играе в никакъв случай повече футбол, защото… се притичва на помощ на съдиите след победа над Локомотив (София) на стадион „ Юрий Гагарин “. Реферите са нападнати вербално от човек в костюм, излязъл на терена, когато Василев се появява, изритва го в слабините и го поваля на земята. Оказва се обаче, че костюмарят е почитан началник на спорта в столицата и следва наказване „ до живот вън от футбола “. Налага се Катила да употребява омайния си сексапил пред високопоставени хора в София, само че съумява да понижи глобата си на „ единствено “ 6 месеца.
.
Един от най-хубавите десни крайни бранители в България в интервала, в който е на терена. Във времена, в които доста от бековете чистят топката безадресно напред, той има характерността на съвременен защитник с емфатичен афинитет към офанзивата. С устремни рейдове се включва в нападенията на съотборниците си, постоянно покривайки функционалностите на крило. Притежава мощен удар. През 1963 година реализира нещо рядко срещано за бранител – бележи хеттрик в мач за Купата на Съветската войска против пернишкия тим „ Ал. Миленов “. Има 7 мача за националния тим на България.

Лидер на един от най-харизматичните сформира в клубната история, който остава на точка от бронзовите медали през сезон 1968/69. Заедно с Димитър Боснов, Янко Атанасов, Божил Колев и Абил Билялов оформят най-стабилната защитна групировка в шампионата, позволила едвам 27 гола в 30 мача. Участва в редица паметни интернационалните срещи като равенството 1:1 с първенеца на Съюз на съветските социалистически републики Динамо (Киев) през 1962 година, равенството 1:1 с вицешампиона на Германска федерална република Вердер (Бремен) през 1968 година и успехите с 4:1 и 1:0 против националния тим на Япония, настоящ бронзов олимпийски медалист, през 1969 година Излиза за финален път с екипа на Черно море на 19 август 1972 година против Славия във Варна, след което приключва кариерата си на 33-годишна възраст.

Като треньор извежда юношите старша възраст до сребърните медали в елитното състезание през 1976 година С голяма заслуга за завръщането на Черно море в „ А “ РФГ през сезон 1976/77. Поема тима след есенния полусезон, когато черноморци заемат 4-о място във краткотрайното класиране на Северната „ Б “ РФГ и ги изкачва на лидерската позиция след серия от трагични дуели.

Василев си отиде от този свят на 6 април 2021 година, на 82-годишна възраст, след боледуване от COVID-19.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР