Днес се навършват 75 години от подвига на капитан Димитър

...
Днес се навършват 75 години от подвига на капитан Димитър
Коментари Харесай

75 години от подвига на кап. Димитър Списаревски

Днес се навършват 75 години от подвига на капитан Димитър Списаревски.

На 20 декември 1943 година американски и английски тежки бомбардировачи се готвят за следващата тежка бомбардировка над София. Над 200 противников самолета потеглят към столицата, а от българска страна се опълчват едвам 36. Един от тези български самолети се ръководи от поручик Димитър Списаревски. Това е първият му военен полет, за който той се готви от дълго време и влиза в борбата със страховит хъс.

Сам с безумно смела виртуозна маневра, измъквайки се от два американски изтребителя, се насочва към група от 16 „ Либърейтъра “, които съумяват да се отскубнат от българските изтребители и да насочат своя курс към София. Тогава към края на борбата се случва нещо, което ще отекне по целия свят. Без никакво съмнение и свалил два противников самолета, Списаревски остава без боеприпаси и с развалена машина, след което следва нещо нечувано до този миг. Героят забива самолета си в един от измъкващите се към София бомбардировачи и бомбите предопределени за столицата падат в полето, дружно с ударената „ Летяща цитадела “. Със саможертвата си българският летец избавя десетки здания и хиляди мирни хора. В оня ден той е едвам на 27 години.

Самолетът на Списаревски пада разрушен на височините над село Пасарел. Тялото му е намерено от спусналите се да избавят летеца локални хора измежду отломките, а на другия завършек на селото е открит и подофицер Робърт Хенри Ренър, на който хората оказват помощ макар, че е от врага.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР