Днес се навършват 23 години от началото на бомбардировките на

...
Днес се навършват 23 години от началото на бомбардировките на
Коментари Харесай

Преди 23 години НАТО бомбардира Югославия

Днес се навършват 23 години от началото на бомбардировките на НАТО против Съюзна република Югославия (СРЮ) . Те започнаха на 24 март 1999 година и продължиха 78 дни , написа белградския вестник " Политика "

Формално заповедта е издадена от генералния секретар на НАТО Хавиер Солана, без утвърждението на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, напомня вестникът. Такова единодушие не е реализирано поради ветото на Русия.

По-късно Кларк написа в книгата " Modern Warfare ", че планирането на въздушната интервенция на НАТО против СРЮ " значително е било ход от средата на юни 1998 година " и че е приключено в края на август същата година, оповестява Танюг.

Зад военната акция стои към този момент починалият държавен секретар на Съединени американски щати Мадлен Олбрайт , която

СРЮ беше упрекната за филантропичната злополука в Косово и Метохия (непосредствена причина бяха събитията в Рачак), както и неуспеха на договарянията за бъдещия статут на провинцията в Рамбуйе и Париж.

След като сръбският парламент удостовери, че не приема решението за допускане на задгранични войски на югославска територия и предложи силите на Организация на обединените нации да следят мирното разрешаване на спора в Косово и Метохия, НАТО нанесе въздушни удари с крилати ракети и самолети на 24 март 1999 година в 19:45 ч. в Сърбия и Черна гора , употребявайки за бази кораби в Адриатическо море, както и от четири въздушни бази в Италия.

По данни на Министерството на защитата на Сърбия по време на бомбардировките са убити 2500 цивилни , измежду които 89 деца и 1031 души от армията и полицията. Според същия източник към 6000 цивилни са били ранени, в това число 2700 деца, както и 5173 бойци и служители на реда, а 25 души към момента са в неопределеност.

Военните загуби на НАТО в жива мощ и съоръжение в никакъв случай не са разкривани . Тогава управляващите в Белград твърдяха, че са свалени десетки самолети, което по този начин и не беше доказано.

Руската организация АПН заяви, че НАТО е изгубил над 400 бойци и над 60 самолета, до момента в който президентът на Съединени американски щати Бил Клинтън съобщи в тирада на 10 юни 1999 година, че НАТО не е претърпяло " никакви жертви ".

Останките от аварирали самолети F-117, F-16, дронове и крилати ракети се съхраняват в Музея на авиацията в Белград.

Самолетът F 117, така наречен " стелт ", който се смяташе до тогава за знак на превъзходството на американските технологии бе открит в поле в региона на сремското село Будяновац.

По сръбски данни са унищожени учебни заведения, здравни заведения, медии, монументи на културата, храмове, т.е. църкви и манастири. Около 50 % от индустриалните мощности на Сърбия са били унищожени. Представени са разнообразни данни за материалните вреди, нанесени по време на акцията на НАТО.

Тогавашните управляващи в Белград правят оценка вредите на почти 100 милиарда $.

Бомбардировката унищожи и повреди 25 000 жилищни здания, 470 километра пътища и 595 километра железопътни линии. Повредени са 14 летища, 19 лечебни заведения, 20 здравни центъра, 18 детски градини, 69 учебни заведения, 176 паметника на културата и 44 моста, от 38 са разрушени, по данни на сръбските управляващи.

Китайското посолство в Белград е разрушено на 7 май 1999 година Сградата на Сръбаската радио и телевизия в Белград е разрушена на 23 април. 16 души са убити и още толкоз ранени. Сградата на Телевизия Нови Сад, беше разрушена на 3 май 1999 година

След тежки договаряния и напън бомбардировките приключват с подписването на Военно-техническото съглашение в Куманово на 9 юни 1999 година, а три дни по-късно стартира изтеглянето на силите на СРЮ от тогавашната сръбска провинция Косово и Метохия. Споразумението дефинира изтеглянето на военните сили за сигурност на СРЮ от Косово и основаването на ЮНМИК, задачата на Организация на обединените нации. Тъй като генералният секретар на НАТО издава заповед за прекъсване на бомбардировките на 10 юни 1999 година , последните ракети паднаха в региона на село Кололец (недалеч от Косовска Каменица), в 13:30 часа. Това е 79-ият ден началото на бомбардировките на НАТО против СРЮ.

На този ден Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри Резолюция 1244 и в Косово бяха изпратени 37 200 военнослужещи от КФОР от 36 страни със задачата да поддържат мира, сигурността, както и да обезпечат връщането на бежанците.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР