Днес се навършват 157 години от рождението на големият български

...
Днес се навършват 157 години от рождението на големият български
Коментари Харесай

Днес се навършват 157 години от рождението на Пенчо Славейков

Днес се навършват 157 години от рождението на огромният български стихотворец – Пенчо Петков Славейков. Една от знаковите фигури и емблематични персони, свързани с възрожденска Трявна и нейната безконечна история. Повече от век и половина по-късно припомняме житейския му път с роман от госпожа Румяна Маркова – екскурзовод в Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство-Трявна.

„ Пенчо Славейков е роден в Трявна през 1866 година Той е най-малкият наследник на поета и политик Петко Славейков. Детството му минава в тревненската къща. Описват Пенчо Славейков като буйно и палаво дете, обичащо националните песни и танци. Първоначалното си обучение получава в Трявна, по-късно учи в Сливен, Търново, София и Пловдив.

На 17 години претърпява тежък случай, който оказва въздействие върху цялостния му живот и творчество. Благодарение на невероятния гений и волята за живот, той съумява да надмогне заболяването и страданието. Според Пенчо Славейков точно тези положения на духа, вършат индивида свръхчовек, те оказват помощ да овладее Битието, да реализира духовно избавление.

Славейков учи философия в Лайпциг. Там се среща с достиженията на немската и международна философска мисъл и просвета. Доусъвършенства концепцията си за самотния, само че извисен духовно човек. По време на престоя си в Германия, Пенчо Славейков написва едни от най-запомнящите се свои творби: „ Ралица’’, „ Бойко’’, „ Неразделни’’, стартира и епопеята „ Кървава песен’’, която написа през целия си живот.

Заедно с доктор К. Кръстев, Петко Тодоров и Пейо Яворов издават сп. „ Мисъл’’. Те са от основоположниците на българския модернизъм.

Пенчо Славейков е персона с голяма просвета и дръзка демократична мисъл. Прям в изрече си, той не икономисва истините и цялостен живот се бори против злобата, завистта и дребнавостта. Като шеф на Народния спектакъл и по-късно като шеф на Народната библиотека, той е подложен на оскърбление от страна на тогавашния министър на културата Стефан Бобчев. Огромното оскърбление и обидата към престижа и качествата му, карат Пенчо Славейков да напусне България. Установява се в Италия, където през 1912 година, надалеч от родината, умира.

Пенчо Славейков е един от най-талантливите поети на България, творчеството му е широко, той твори във всички жанрове на българската литература.

Пламенен идеалист – поборник за цялостна независимост на създателя. Независим от читателите, от времето, безгрижен да показва всичко от себе си, съдещ за всичко „ единствено по възприятие, воден от минутни импулси на благосклонност и неприязън.’’ Пенчо Славейков желае духа на днешния човек да бъде свободен, да всее „ в съзнанието му човещина’’ – „ с което оръжие да се бори в битвите на бъдещето’’.

Няма различен стихотворец, за който да са изказани толкоз спорни отзиви и оценки. Едни го назовават „ популярен художник’’, други „ жрецът воин’’, трети „ нечовечен критик’’…

В едно свое стихотворение Пенчо Славейков написа:

„ При моите песни прибавен е моя портрет.

Мнозина ме мислят, мнозина зовът ме стихотворец.

И шушукат: Щастливец сред ни тук на земята

небесно чадо с лира вълшебна в ръката.’’

Пенчо Славейко е в действителност Щастливец, израснал в фамилията на Петко и Ирина, той получава скъпи житейски препоръки и уроци. Щастливец е и със своите творби, които и през днешния ден вълнуват нас читателите. И както самият Пенчо Славейков споделя: „ Истински стихотворец е единствено оня, които в прелестни мерни звуци е схванал великата загадка да бъде изразител на мислите и възприятията на своята ера и е бил сръчен да наложи на поезията истинския щемпел на своята персона. “

Днес родната къща на тревненският стихотворец е превърната в музей„ Петко и Пенчо Славейкови “под шапката на СМРЗИ-Трявна. Там се съхранява богат книжовен и исторически списък, скъпи книги и редки издания от персоналната библиотека на Петко Славейков, персонални движимости, патешки пера, бакърени съдове и други

В експозиционната зала посетителите могат да видят и персонални движимости на майката на Пенчо Славейков – Ирина, за която Петко Славейков се дами през 1853 год. в Трявна. Музеят е хазаин на културни събития, едно от които е обичайното литературно четене на авторски училищен произведения по време на Национални славейкови празници.

Поклон пред паметта му!

Автор: Юлияна Цанева
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР