Днес се навършват 136 години от рождението на голямата писателка

...
Днес се навършват 136 години от рождението на голямата писателка
Коментари Харесай

Google отбелязва рождението на голямата Вирджиния Улф

Днес се навършват 136 години от рождението на огромната писателка Вирджиния Улф, а Гугъл отбелязва датата с нов дудъл.

Вирджиния Улф, родена като Аделайн Вирджиния Стивън е британскароманистка, есеистка, издател, феминистка и създател на разкази, считана за една от най-изтъкнатите фигури на литературата на модернизма във Англия през 20 век.

Гугъл ни напомня за Сергей Айзенщайн

Между Първата и Втората международна война Вирджиния Улф заема особено място в лондонското литературно общество и е член на Кръга Блумсбъри.

Между най-известните ѝ произведения са романите "Мисис Далауей ", "Към фара " и "Орландо ", както и монографичното есе Собствена стая със популярната поговорка „ Една жена би трябвало да има пари и лична стая, в случай че желае да написа прозаичност. “

Гугъл отбелязва 184 години от рождението на авторката на "Малки дами "

Когато е на 13 години, майка на Вирджиния ненадейно умира.

Младото момиче страда доста, а две години по-късно, когато умира и сестра ѝ Стела, стартират нейните нервни рецесии.

Гугъл ни напомня за Кати Хурадо

Смъртта на татко ѝ през 1904 е причина за най-страшната ѝ от тях и Вирджиния даже прекарва известно време в клиника.

По време на образованието си в Лондонския и Кеймбриджкия Кингс колидж, Улф се среща с Литън Стрейчи, Клайв Бел, Саксън Сидни-Търнър, Дънкан Грант и Ленард Улф, като всички те дружно образуват ядрото на интелектуалния кръг, прочут като Кръга Блумсбъри.

Гугъл ни припомня кой е Алън Пейтън

Това е авторитетна група от литератори и хора на изкуството, които оспорват твърдо откритите във викторианското общество понятия за благовъзпитание.

Вирджиния Стивън се омъжва за писателя Ленард Улф през 1912, наричайки го по време на годежа на смешка "беден евреин ". Двамата са съидейници, имат необикновено мощна връзка между тях и си сътрудничат в професионално отношение, основавайки през 1917 издателството "Хогарт прес ".

През 1922 година Вирджиния среща Виктория Саквил-Уест (по-известна като Вита).

След малко нестабилно начало двете стартират любовна връзка, която продължава съвсем 10 години. Улф разказва Вита в "Орландо ", приказен биографичен етюд, в който животът на основния воин протича в границите на три века.

Любопитното е, че въпросният основен воин е ту мъж, ту жена.

Един от най-четените създатели: Всички сме пандизчии, само че едни...

лед завършването на последния си разказ "Между дейностите " Улф изпада в меланхолия.

Войната, разрушаването на дома ѝ в Лондон, както и хладният банкет на написаната от нея биография на нейния другар Роджър Фрай утежняват положението ѝ дотам, че тя не е в положение да написа повече.

На 59 години, Вирджиния поставя завършек на живота си, като цялостни джобовете си с камъни и се потапя във водите на река Оуз, която тече покрай дома ѝ.

166 от рождението на "Патриарха на литературата "

На 28 март 1941, на 59 години, Вирджиния поставя завършек на живота си, като цялостни джобовете си с камъни и се потапя във водите на река Оуз, която тече покрай дома ѝ.

В предсмъртната записка до брачна половинка си Вирджиния написа:

"Сигурна съм, че обезумявам още веднъж. Усещам, че към този момент няма да можем да издържим сходен отблъскващ миг. И този път надали ще се оправя. Започвам да слушам гласове, не мога да се съсредоточвам. Така че върша това, което ми се коства най-правилно ", гласи част от бележката.

Смята се, че Вирджиния е страдала от биполярно разстройство - болест, оставила отпечатък върху работата ѝ, във връзките ѝ с хората, в живота ѝ и е най-вероятната съществена причина за самоубийството ѝ.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР