Днес се навършиха се шест месеца от изненадващото терористично нападение

...
Днес се навършиха се шест месеца от изненадващото терористично нападение
Коментари Харесай

Протест беляза шест месеца от кървавото нападение на Хамас срещу Израел

Днес се навършиха се шест месеца от изненадващото терористично нахлуване на радикалната палестинска формация " Хамас " в Южен Израел. Жертви на офанзивата на 7 октомври м.г. бяхаоколо 1200 души, множеството цивилни, а 250 бяха взети за заложници в Газа.

Снощи в Тел Авив се организира проява с искане да се подписа договорка за освобождението на всички, останали в плен на групировката. В протестиращите се вряза автомобил, при което са ранени леко петима души. Десетки хиляди стачкуваха против държавното управление на премиера Бенямин Нетаняху и приканиха за предварителни избори.

На станалите обичайни ежеседмични митинги се стигна до конфликти с полицията, има минимум петима задържани. Според локални медии в Тел Авив към 45 хиляди души са се присъединили в митинга, а съгласно уредниците присъстващите са били 100 000. За през днешния ден също е проведена проява - в Ерусалим, митингът ще бъде пред Кнесета под наслов " националната победа е равна на връщането на заложниците ".

Около 250 израелци и чужденци бяха взети за заложници от екстремистите на 7 октомври. Смята се, че 129 към момента са арестувани в Газа, 34 от които се считат за мъртви. При нападението на " Хамас " в Южен Израел бяха убити над 1100 души, множеството от които цивилни. Ответната атака на Израел докара до над 33 000 жертви в Газа съгласно здравното министерство на палестинския анклав, ръководен от " Хамас ".

" Нищо не може да оправдае ужасът, породен от " Хамас " на 7 октомври. Призовавам за безусловното освобождение на всички заложници, държани от " Хамас " и други въоръжени групировки ", прикани генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш в специфична послание във връзка половингодишнината от нападението.

Междувременно катарската телевизия " Ал Джазира " оповестява за интензивни боеве сред израелските сили и палестински бойци в град Хан Юнис в Ивицата Газа. " Хамас " твърди, че са били убити 14 израелски бойци по време на засада.

По-късно през днешния ден се чака в столицата на Египет - Кайро, да бъдат възобновени договарянията за помирение. " Хамас " заяви през вчерашния ден, че ще изпрати делегация, а военновременният кабинет на Израел ще се срещне през днешния ден, с цел да реши дали ще взе участие.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР