Днес се изправям пред вас със съзнанието и голямата отговорност

...
Днес се изправям пред вас със съзнанието и голямата отговорност
Коментари Харесай

ДПС на срещата с Мария Габриел: На България ѝ отива да има жена за министър-председател

Днес се изправям пред вас със съзнанието и огромната отговорност пред всички българи. Ключовата ми дума е „ разговор “, единствено по този начин можем да заявим какво е належащо за България, за българите. С този анонс се обърна при започване на срещата си с Движение за права и свободи в Народното събрание номинираният за министър председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

Затова, акцентира тя, имаме потребност от работещо държавно управление, което да носи отговорност. Три „ А “ ще са в основата на екипа, с който тя счита да работи – упоритост, престиж, ангажимент.

Заместник-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев увери, че по тематиката за основния прокурор Габриел има поддръжката на Движението.

„ На България ѝ отива да има жена за министър-председател в този сложен миг. Ние от Движение за права и свободи имаме подобен принцип – когато има да се свърши значима и виновна работа, се обръщаме към дамите от Движение за права и свободи “, уточни той.

Още при започване на диалозите Габриел акцентира, че през миналите 14 години е работила и е постигала резултати с немалка част от представителите на Движение за права и свободи. Заяви по какъв начин дружно ясно са отстоявали евроатлантическата ориентировка на България и са работили за това решенията на политиците да носят изгода на хората.

Повтори, че екипът ѝ ще бъде единен към трите „ А “ – упоритост, престиж и ангажимент и очерта 10-те целта:

На първо място работещо държавно управление и излаз от политическата рецесия. Това значи нормализация на работата на институциите, сподели тя.

Следват: стабилизиране на обществените финанси и приемане на бюджета, правосъдна промяна – приемане на главните закони, механизъм за следствие на основния прокурор, промяна в КПКОНПИ и в отдалечен проект конституционна промяна, за което се изисква доста работа от Министерски съвет, Народно събрание и Министерство на правораздаването.

Габриел удостовери поръчката си за искане за освобождение на Гешев.

Сред целите са също справяне с инфлацията и растежа на цените, влизане в еврозоната, превъзмогване на двугодишното забавяне по Оперативна програма, ПВУ, програмата за развиване на селските региони. Подобряване на сигурността на българските жители – битовата престъпност, войната по пътищата, участието в Шенген. Ускоряване на присъединяване на България в стратегиите, свързани с модернизацията на страната – в сфери просвета, нововъведения, обучение, стратегически браншове, свързани с цифровия и зеления преход, в това число цифровизация на обществения бранш. Ключово за модернизацията на страната са вложенията в младежите, сподели Габриел.

Девети приоритет са райони – на място да се търсят решения, които да носят изгода на хората в всекидневието, което изисква превъзмогване на районните разлики посредством целенасочени дейности.

Десети приоритет – запазване и възстановяване на здравето с дейни здравни политики. Активно присъединяване на България в битката с раковите болести – новаторска медицина.

По отношение на целите Йордан Цонев съобщи, че огромна част от тях са и цели на Движение за права и свободи.

По отношение на настояването за освобождение на основния прокурор, сподели, че приветстват самодейността, тъй като има насъбрано напрежение в обществото. „ За тази тематика имате нашата цялостна поддръжка “, сподели Цонев.

Той съобщи, че е впечатлен от трите А-та и изречението за разликите.

От Движение за права и свободи допълниха, че обществото чака да бъде формиран постоянен кабинет, че има доста тежка отмалялост от опълчване и че политическата рецесия би трябвало да бъде решена по този метод – с постоянен кабинет и работещ парламент.

Мария Габриел беседва през днешния ден с всички партии, без „ Възраждане “, в търсене на поддръжка за сформиране на кабинет. Насрочената за 10.00 часа среща с ПП-ДБ не се състоя поради неявяване на Петков и Василев.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР