Днес руски и турски военнослужещи са провели девети съвместен патрул

...
Днес руски и турски военнослужещи са провели девети съвместен патрул
Коментари Харесай

Руски-турските съвместни патрули в Идлиб продължават

Днес съветски и турски военнослужещи са провели девети взаимен патрул в зоната за деескалация в сирийската провинция Идлиб. Продължителността на маршрута е била удължена до към 16 км. За пръв път смесената военна колона е проконтролирала трасето от обитаемото място Трумба до обитаемият пункт Ариха.

По-рано патрулирането беше със символичната дължина от към 2 км заради блокади на автомагистралата М4, устроени от последователи на радикалните сирийски въоръжени групировки, които се опълчват на постигнатото сред президентите на Русия и Турция в Москва на 5 март съглашение.

То планува стратегическото трасе М4 да бъде отворено за придвижване и от двете му страни да бъде основана 6-километрова зона, от която бунтовниците да се изтеглят. Анкара се задължи да обезпечи сигурността на трасето против офанзиви от страна на радикалните бойци.

Над 216 000 бежанци са се завърнали по домовете си в сирийските провинции Идлиб и Алепо

Ситуацията в Идлиб остава доста динамична и нестабилна. Турция се пробва да изолира радикалите, които се опълчват на договореността с Москва. Това обаче провокира ерес най-малко в няколко групировки, измежду които "Дивизия Султан Мурад " и "Хаят Тахрир аш-Шам " (с бивше име "Джабхат ан-Нусра " - клонът на "Ал Кайда " в Сирия).

Отварянето на по-дълъг сектор от трасето на артерията М4 за наблюдаване евентуално е сигнал, че е била реализирана някаква договореност сред Анкара и радикалите, показват анализатори, отбелязва БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР