Днес Регионалният исторически музей във Враца е един от музеите

...
Днес Регионалният исторически музей във Враца е един от музеите
Коментари Харесай

Възприема ли властта музейните работници само като бършещи прах по витрините

Днес Регионалният исторически музей във Враца е един от музеите в страната, които са затворени за гости в символ на митинг против издръжката за културните институции , планувана в проектобюджета за тази година.

С годините отношението към тематиката за финансирането на музеите върви на занимателен каданс , счита Тихомир Машов, историк в музея.

 Музеят във Враца Снимка: Ива Антонова

„ Увеличение на ток, пандемия, липса на туристи – ситуацията в действителност става доста съществено. Чисто прочувствено, чисто човешки, професионално хората се усещат безусловно недооценени . Резултатът от нашата работа – това, което се прави като просвета, като обучение, ще се види след години “, разяснява Машов пред БНР.

Младите хора не желаят да работят в системата, добавя той.

От нормална зимна сметка за ток за месец към 3 хиляди лв. музеят в този момент към този момент калкулира 9 хиляди лв. . Ако не се усили държавното субсидиране, музеят ще издържи най-вече до май и ще изпадне във банкрут, предизвестява шефът на Регионалния исторически музей във Враца Георги Ганецовски.

 Снимка: Антония Илиева Инсталациите би трябвало да поддържат най-благоприятен температурен режим , припомня той. Ганецовски споделя, че макар напъните им да подменят осветителните тела с по-икономични такива , попадат в обстановка да не могат да си платят тока.

Хората в музея са в мощно сведен състав , а покриват и други пространства, измежду които етнографско-възрожденски комплекс.

Георги Ганецовски акцентира, че част от работата на музейните експерти е да опазват движимите културни полезности от хартия, дърво, камък, кост, метал, тъкани и други, а тези културни полезности изискват характерна климатична среда.

 Снимка: Галерия и къща-музей „ Георги Велчев “

За фондохранилищата носим голяма отговорност, акцентира Ганецовски.

„ Това са нашите корени, това е нашата еднаквост и това е мостът към идващото потомство и бъдещите генерации след нас. Нашата отговорност е да си свършим тази работа, с цел да ги опазим. Как ще стане при тези условия?

Днешното затваряне на музеите е самобитна генерална подготовка за планувания за националния празник 3 март митинг – ден, в който музеите нормално афишират ден на отворените порти.

Синдикалната федерация „ Култура “ към КТ „ Подкрепа “ прикани към ефикасни протестни дейности през днешния ден „ поради обидните, унизителни и недомислени параметри на средствата “, планувани за развиване на културните институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 година

Председателят на федерацията Кирил Бинев дефинира отношението на финансовия министър Асен Василев към работещите в музеите като извънредно обидно, като към хора, които „ единствено бършат прахуляк по витрините на музеите “ и разясни, че то ги е подразнило.

 Музей „ Възраждане и Учредително заседание “ Снимка: Здравка Маслянкова

От ревюто на министъра пролича едно надълбоко недоумение на музейната активност . Той акцентира на пеперудите, на бръмбарите, на атракцията. Но посредством тази атракция този музей прави научна работа. Няма по какъв начин да вкараме атракция във всички музеи . Не може да вкараме атракция в къщата на Димчо Дебелянов в Копривщица, в Червената черква в Перущица или в костницата в Батак. Каква атракция ще създадем там? Ще лакираме черешовото топче? Това са неща като от някакъв учебник, бизнес правила от някой американски лицей . Това „ пари против промени “ сме се наслушали ", разяснява Кирил Бинев в предаването „ Преди всички “.

Средната заплата за музеите е 830 лв. , чисто се получават 650-680 лв. , посочи Бинев в предаването „ Преди всички “. Той направи съпоставяне със междинната за страната – 1627 лв..

Брутната междинна заплата в библиотеките сега е 670 лв. , акцентира Кирил Бинев и добави, че 83 на 100 от бюджетната дотация отива единствено за заплати .

„ Дълги години бяхме подценявани и бяхме в ъгъла. “ 

 Снимка: Исторически музей - Исперих

Бинев дефинира днешното затваряне като предизвестие и регистрира, че „ въпреки всичко се чуват трезви гласове “ и работещите в музеите и галериите мощно се надяват „ да вразумят министъра “.

„ Ако не се случат нещата в този момент, тези дни, ще желаяме информация на гласуването в Народното събрание и по пътя за Шипка ще налепим фотосите на тези депутати, които протягат ръка на националната ни еднаквост . “
Повече слушайте в звуковите файлове. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР