Днес ръководството на „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) взе решение за

...
Днес ръководството на „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) взе решение за
Коментари Харесай

Нинова гневна: ДКК сменя борда на ВМЗ-Сопот. Който не се грижи за държавната собственост, си отива!

Днес управлението на „ Държавна консолидационна компания “ (ДКК) взе решение за промяна на борда на ВМЗ Сопот.

Това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова на ексклузивен брифинг в икономическото министерство.

Корнелия Нинова акцентира, че от самото началото тя и екипът ѝ имат за цел да потвърдят, че държавна благосъстоятелност не е неприятна дума. „ Обещахме, че ще поставяме старания държавните предприятия да се ръководят транспарантно, професионално, да не се източват, да се грижат за служащите си и че могат в тази съперника среда почтено да се състезават и с частните предприятия. Поставихме пред управленията на държавните предприятия тази цел и се разделяме с тези, които не устоят на задачата и на тези условия. “, безапелационна бе тя.

Министър Нинова посочи три аргументи за промяната на управлението на ВМЗ „ Сопот “ – влошено финансово положение, отвод да се заплати държавен дял и ликвидация на имущество зад тила на принципала, без да е известено управлението на ДКК.

Нинова заяви, че ВМЗ Сопот приключва 2021 г с облага от 3 107 000 лева Но бордът, който ръководи в този момент, осъществя загуба в размер на 1 640 000 лева за първото тримесечие на 2022 година За 2021 г на всеки 100 лева разноски са осъществени 107 доходи. А за първото тримесечие на 2022 на всеки 100 лева разноски са осъществени 96 лева доходи. Забелязва се нарастване на отговорностите по отношение на 31 декември 2021., единствено за 3 месеца се усилват отговорностите на сдружението с 21 млн. лева
Втората причина е в отхвърли на ВМЗ Сопот да заплати държавния дял към този миг, макар многото писма, изпратени от ДКК по този мотив. Нинова напомни, че Министерски съвет е взел решение държавните сдружения да преведат дивидента си за 2021 година на 100% в бюджета до 30.04.2022 година
Трети претекст за взетото решение се оказва прорез със заложените управленчески правила, касаещи държавните предприятия. „ Ръководството на ВМЗ Сопот зад тила на принципала ДКК и моя като министър афишира продажба на обособени елементи, представляващи благосъстоятелност на ВМЗ. Научаваме инцидентно за тази продажба, несъмнено, взехме ограничения и я спряхме незабавно, само че управлението стартира да разпродава обособени елементи, като Почивна база „ Чевира “ в Старосел, хотел в гр. Сопот, здания, намиращи се в Индустриална зона - гара Калояново и други “, посочи вицепремиерът.

Тя заяви и кой влиза в новото управление на сдружението. Това са Иван Василев Иванов – досегашен регионален шеф на София област, който е приключил Военната академия, гр. Раковски, Мариан Кънчев Йовчев, приключил в Долна митрополия, дълголетен чиновник и шеф на Терем в предишното и Камен Николов Шаралиев, приключил Технически университет - София, който работи във ВМЗ-Сопот като шеф на индустриалното съоръжение, инженер по електроника и автоматика.

В умозаключение още един път декларирам, че ще потвърдим, че държавните предприятия могат да се ръководят професионално, умело, печелившо и с грижа за служащите, сподели министър Нинова.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР