Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от

...
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от
Коментари Харесай

Днес е Игнажден - почитаме св. Игнатий Богоносец

Днес православната черква уважава свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.

Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му има латински генезис, непокътнатите нищожни сведения за него сочат, че той е с източно родословие. Твърде евентуално е да е юдей, защото от ранна възраст е общувал с някои от апостолите - Петър, Йоан или Павел, който евентуално го е кръстил.

Според благочестиво поверие, той е това дете, което Исус Христос показал, до момента в който апостолите спорели за състезание. Повикал детето и го прегърнал, като споделил: "Ако не се обърнете и не станете като деца, няма да влезете в Царството небесно. Който се смири като това дете, той е по-голям в Царството небесно. И, който приема едно такова дете в Мое име, Мене приема. "

Св. Игнатий Богоносец бил ръкоположен от свети деятел Петър за свещеник на Антиохия, където проповядвал Христа.

Застигнат от участта на множеството ранни християни, вследствие гоненията против тях, св. Игнатий намира своята мъченическа гибел. Загива на сцената на римския колизеум, раздран от диви зверове.

Игнажден е един от огромните зимни празници, който предхожда Рождество Христово.

В Северна България денят на св. Игнатий се назовава Игнажден, Идинак (Единак). В Южна България този празник бива именуван Идигнажден, Игнатьовден (в Родопите), Полаз или Полязовден (в Котленско).

Най-характерен за празника е обичаят "полазване ". От това кой ще влезе първи в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде идната година. Ако "сполезът " е добър, то и в къщата през цялата година ще има шанс и триумф във всичко. Ако той не е късметлия, през годината няма да има благоденствие за дома и основно в стопанството.

Днес имен ден честват Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Игнат, Игната, Иго.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР