Днес православната църква почита паметта на светите царе Константин и

...
Днес православната църква почита паметта на светите царе Константин и
Коментари Харесай

Православната църква почита светите Константин и Елена


Днес православната черква уважава паметта на светите царе Константин и Елена. Сред значимите им каузи за християнството е намирането на Кръста, на който е бил разпнат Иисус Христос. И през днешния ден във Враца парченце от тази реликва ще бъде изложена за поклонение в храма, който носи името на светите царе.
 По мотив храмовия му празник и 120-та годишнина от построяването му ще бъде отслужена тържествена литургия от Врачанския митрополит Григорий и Мелнишкия свещеник Герасим, секретар на Светия Синод. Световната история познава римския император Константин Първи като Велики, а църковната и като равноапостолен. По негово време се приключват гоненията против християните и се дава независимост на вероизповеданието им. Сред делата му в поддръжка на Църквата и за одобряване на християнството е откриването на Кръста, на който е бил разпнат Христос. Тази задача е изпълнена от майка му кралица Елена.
За празника на светите царе в храма във Враца, който носи името им, втори ден е изложена за поклонение парченце от Кръста Господен. Врачанският митрополит Григорий съобщи:
" Беше най-уместно точно тази частичка от Светия кръст да бъде донесена на празника на светите равноапостолни царе, тъй че всички да се допрян до Кръста Господен и да получат божието благословение ".
Светинята, която идва от Варненска епархия, ще остане във Враца до на следващия ден сутринта.

ИЗТОЧНИК: БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР