Днес православната църква почита паметта на Свети Трифон. Ако се

...
Днес православната църква почита паметта на Свети Трифон. Ако се
Коментари Харесай

Църквата отбелязва Свети Трифон, а не католическият Свети Валентин

Днес православната черква уважава паметта на Свети Трифон. Ако се придържаме към канона би трябвало да означаваме този светия, а не католическият Свети Валентин.

Трифон е роден в с. Комсада през 225 година, която малоазийска област е била част от Римската империя. Момчето се родило в фамилията на вярващи християни и приело вярата още от дете, а Бог вършел чудеса вследствие на молитвите му.

По това време император бил Гордиан, в чиито дни християните не били преследвани. Дъщеря му Гордиана била тежко болна и никой от най-способните лечители не можел да я излекува. А тя все повтаряла, че само Трифон е кадърен да го направи. Най-сетне татко й склонил да я послуша, да намери Трифон и той в действителност я излекувал, когато бил едвам 17-годишен. Царят го дарил с доста дарове, които обаче Трифон раздал на бедните по пътя към дома, защото сърцето му не било привързано към благосъстоянията.

След Гордиан престолът заел Деций Траян, който наредил всички християни да бъдат избити. До Траян стигнала мълвата за Трифон, който бил докаран и тежко изтезаван, с цел да се откаже от вярата си. Тъй като мъченията не постигнали задачата, той бил обезглавен.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР