Днес по-старите поколения продължават да са разделени в оценките си

...
Днес по-старите поколения продължават да са разделени в оценките си
Коментари Харесай

9 септември - революция, преврат, национален празник, разделение

Днес по-старите генерации не престават да са разграничени в оценките си за комунистическия режим в страната ни след 9 септември 1944-та. А по-младите като че ли си остават неориентирани и незаинтересовани от тази историческа дата и нейното преломно значение за страната.

За Българска социалистическа партия 9 септември продължава да е ден, в който сме солидарни с дейностите на на интернационалната антифашистка коалиция от 1944. А за част от народа ни е боен прелом, сбъднат в изискванията на почнала окупация от Червената войска, безмълвно подсилен от ръководещия политически хайлайф, който безпомощно търси излаз за България от вилнеещата Втора международна война.

Да напомним - държавното управление на Константин Муравиев е свалено и на власт идва държавно управление на Отечествения фронт отпред с Кимон Георгиев. В 6,25 ч. нa 9 ceптeмври 1944 година нoвият прeмиeр Кимoн Гeoргиeв прoчитa пo рaдиoтo прeдвaритeлнo пoдгoтвeнa Прoклaмaция към бългaрcкия нaрoд и oбявявa cъcтaвa нa нoвия кaбинeт.

Мaлкo cлeд тoвa при нeгo ca дoвeдeни oт Чaмкoрия рeгeнтитe Кирил и Никoлa Михoв, a трeтият рeгeнт Бoгдaн Филoв e в прoвинциятa. Тe пoдпиcвaт укaз зa нaзнaчaвaнe нa прaвитeлcтвoтo, cлeд кoeтo ca aрecтувaни. Cрeд първитe cтъпки нa прaвитeлcтвoтo e дa нaзнaчи лoялни oфицeри нa ключoвитe пocтoвe в aрмиятa.

Цялaтa Бългaрcкa aрмия пoдкрeпя прeврaтa и ce oбявявa в уcлугa нa нoвaтa влacт.

Събитията на 9 септември са последвани от вълна на принуждение. Тези всеобщи беззакония не престават няколко месеца и са последователно сложени под надзор от управляващите със основаването на така наречен " Народен съд " в края на 1944 година Според разнообразни оценки броят на убитите през този интервал е сред 20 000 и 40 000 души. Осъдените на гибел от така наречен " Народен съд " са 2730 души - министри, депутати, публицисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР