Днес отново поставяме на дебат предложения за изменение в българската

...
Днес отново поставяме на дебат предложения за изменение в българската
Коментари Харесай

Йорданова: Отново поставяме на дебат предложенията за Конституцията, които ще очертаят бъдещото развитие на страната

Днес още веднъж слагаме на спор оферти за изменение в българската конституция, които ще очертаят бъдещото развиване на страната ни и това не е пресилено, съобщи от " Продължаваме промяната- " (ПП-ДБ) от името на вносителите на измененията в главния закон в дебата по законопроекта в Народното събрание.

Предложените промени целят в България да има повече независимост, повече правдивост, повече сигурност, а това са съществени предпоставки за едно благоденстващо обществото, уточни тя. Йорданова добави, че в центъра на този спор и старания е подсилване на независимостта на съда. Именно съществуването на самостоятелен съд в една демократична страна е главната гаранция за правдивост, сигурност и независимост, означи тя. 

Йорданова изясни и по какъв начин ще го реализиран - като разделят Висшия правосъден съвет (ВСС) и отделят съвет, който да се занимава единствено с кадровите въпроси на съдиите, в който съдии, избирани от съдии, да имат болшинство, и да бъде понижена публичната квота, избирана от Народното събрание във Висш съдебен съвет. 

Ще подсигуряваме публичната квота да има в действителност публичен темперамент и да не се позволява капсулиране на правосъдната система, като предвиждаме, че Народното събрание не може да избира настоящи съдии, прокурори и следователи, съобщи депутатът от ПП-ДБ. Много добре чухме рецензиите върху част от наредбите, които предложихме и ще създадем старания изборът на Народното събрание както в съдийския, по този начин и в прокурорския съвет да бъдат в действителност самостоятелни, да не са настоящи политици и да бъдат партийно неутрални, сподели Йорданова. 

Тя означи, че идващите промени целят да създадем една по-ефективна и отчетна прокуратурата. Целта на този законопроект е от една страна да върнем прокуратурата там, където й е мястото, т.е. да й се понижат пълномощията, тъй че те да бъдат съсредоточени главно в наказателното произвеждане и основният прокурор да не бъде свръховластен, а в прокурорския съвет да има превес публичната квота, уточни депутатът.

Изключително значимо е и се надявам да посрещне поддръжка прокурорите да могат да нападат единствено по административен път административни актове, а не да се месят в работата на администрацията, в това число и с преценката си по целенасоченост, съобщи още Йорданова.

Следващата група промени са ориентирани към подсилване на парламентарната република, уточни тя. Настоящата Конституция планува при положение на предварителни избори България да бъде два месеца без настоящ парламент и в ръцете на президента съвсем еднолично да бъде съсредоточена голяма власт, означи Йорданова. По думите й тези недостатъци ерозират обстоятелството, че България е парламентарната република. Затова сме предложили даже и да има предварителни избори Народното събрание продължава да работи и единствено да не заседава по време на предизборната акция, добави тя.

Съгласете се, че в това обезпокоително време България като парламентарна република не може да остава без настоящ парламент за толкоз дълго време, разяснява Йорданова. Тя означи, че по този начин служебното държавно управление ще предстои на парламентарен надзор. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР