Днес отбелязваме Световния ден за защита на животнитеНа 4 октомври

...
Днес отбелязваме Световния ден за защита на животнитеНа 4 октомври
Коментари Харесай

На този ден: Световен ден за защита на животните


Днес означаваме Световния ден за отбрана на животните



На 4 октомври означаваме Световния ден за отбрана на животните. Той се празнува в Деня на Свети Франциск, настойник на животните. Решение за отбелязването му е взето през 1931 година на Международния конгрес на последователите на придвижването за отбрана на природата във Флоренция, Италия. 

Организациите за отбрана на животните употребяват празника, с цел да насочат вниманието на хората по света към нуждата за хуманно и отговорно отношение към животните, както и към бедстващото положение на животинския свят на нашата планета.

Според последни изследвания 1/3 от бозайниците са застрашени от изгубване поради човешка дейснот. Единственото нещо, което разграничава животното от индивида е разсъдъкът. Но това несъмнено не прави хората по-добри, по-велики или по-заслужили почитание същества. Животните имат невероятната мощ да ни демонстрират същинските неща. Тези значими, сякаш дребни неща, за които все не ни остава време – внимание, деликатност, игри, разходки, откровена любов.

4 октомври – Ден на осведомителното общество в България



На днешната дата означаваме професионалния празник на експертите по компютърна техника, осведомителни технологии и автоматика. От 2007 година 4 октомври се празнува като Ден на осведомителното общество в България.

На 4 октомври 1903 година се ражда Джон Атанасов – фамозен американски физик, математик, електроинженер и един от пъреите основатели на електронни цифрови компютри в света. Той е роден в фамилията на българин и ирландка. Награждаван е с голям брой награди в региона на компютърните технологии, както и с почетни награди в България.

Приносът му в развиването на компютърната техника е международно приет. Той е роден през 1903 година в Хамилтън, щата Ню Йорк. Неговият татко Иван Атанасов е български бежанец от с. Бояджик, Ямболско. Майка му Айва Луцена Пърди е учителка по математика. Джон Атанасов се дипломира като бакалавър по електроинженерство през 1925 година в университета Гейнсвил, Флорида, а през 1926 година пази магистърска степен по математика в Щатския лицей на Айова. В интервала 1939-1941 година Джон Атанасов и Клифърд Бери в Щатският лицей на Айова работят по изработката и усъвършенстването на ABC (Atanasoff-Berry Computer), както е наименуван първият компютър, който в никакъв случай не е патентован.

От няколко години българската научно-техническа общественост организира най-значимите си събития към рождения ден на Джон Атанасов и оповестяването на 4 октомври за Ден на осведомителното общество и професионален празник на експертите по компютърна техника, осведомителни технологии и автоматика ще бъде тласък за тяхната работа и самопризнание за достиженията им.

Съветският съюз изстрелва от космодрума в Байконур първия в света орбитален неестествен сателит Спутник-1



Спутник-1 (преведено от съветски - „ Спътник-1 “) е първият неестествен сателит, изстрелян към Земята. Изведен е в ниска околоземна орбита от Съветския съюз на 4 октомври 1957 година и е първият от поредицата спътници по галактическата стратегия Спутник. Неочакваната вест за триумфа на Спутник-1 разпалва „ сателитна рецесия “ в Съединени американски щати и нагорещява галактическата конкуренция по време на Студената война. Изстрелването на спътника провокира нови политически, военни, софтуерни и научни събития.

Спътникът е изстрелян по отношение на Международната геофизична година от секретния 5-и научноизследователски полигон на Министерството на защитата на Съюз на съветските социалистически републики „ Тюра-Там “ (получил след това явното название космодрум Байконур) в сегашен Казахстан с ракета-носител Р-7. Спътникът се движи със скорост 29 000 km/h, като прави една обиколка за 96,2 минути. По време на своя полет спътникът излъчва радиосигнали на честоти 20,005 и 40,002 MHz, които са улавяни от радиолюбителите по света. Сигналите се излъчат 22 дни, до 26 октомври 1957 година, когато батериите на предавателя се изчерпват. Спутник-1 изгаря при навлизането си в атмосферата на Земята на 4 януари 1958 година, откакто изминава 60 млн. km и престоява 3 месеца в орбита.

Родени на този ден са:



Михаела Маевска – българска някогашна състезателка по художествена гимнастика. Родена е на 4 октомври 1990 година в София. Тренира гимнастика от 7-годишна, когато е първи клас. Неин първи персонален треньор е Станимира Толева. От 2010 до 2018 е част от националния тим на България по художествена гимнастика или така наречен „ Златни девойки “. Тя е капитан на тима. Печели 1 и 3 място от международни шампионати, 2 място от европейско и 3 златни медала от надпревари от Световната купа. Най – огромното достижение на тима е бронзовия орден на олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 година В момента Михаела Маевска е асистент – треньор на новите грации. Също по този начин е квалифициран треньор по художествена гимнастика.



Ивайло Захариев – български сценичен и киноактьор. Роден е на 4 октомври 1984 година в София. През 2003 година приключва 151-во СОУПИ, профил „ Актьорство за трагичен спектакъл “ в гр. София, а по-късно и „ НАТФИЗ Кръстьо Сарафов “ през 2007 година със компетентност „ Актьорско майсторство “ в класа на професор Атанас Атанасов. След завършването си става артист на свободна процедура, като взе участие в частни планове и като гост-актьор в театрални трупи, снима се в реклами, телевизионни и кино продукции, а през март 2014 дебютира и като гост-водещ в предаването „ Отблизо с Мария “ по Българска национална телевизия. Широка известност Ивайло Захариев придобива с основната роля в престъпния сериал Под прикритие на Българска национална телевизия. Дебютът му на огромен екран е в ролята на Алекс във кино лентата „ Номер 1 “, продуциран от Българска национална телевизия с режисьор Атанас Христосков.

 
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР