Днес отбелязваме решителността и волята на участниците в Учредителното събрание

...
Днес отбелязваме решителността и волята на участниците в Учредителното събрание
Коментари Харесай

Румен Радев: Днес честваме волята на първите ни държавници България да има Конституция и управлението да бъде ограничавано от справедливи закони

Днес означаваме решителността и волята на участниците в Учредителното заседание през 1879 година да положат конституционализма в основата на политическия и публичен живот в Княжество България и да подсигуряват равенството на жителите и отбраната на главните човешки права.

Това декларира президентът Румен Радев в одобрение във връзка Деня на българската Конституция – 16 април, с което поздравява българските жители и юристите във връзка професионалния им празник.

Президентът показва, че в дебатите по приемането на Търновската конституция „ блестят “ имената на първите ни държавници като Петко Каравелов, Петко Славейков, Драган Цанков, доктор Константин Стоилов, Григор Начович, Тодор Икономов, Марко Балабанов. Те са били хора на друга възраст, с разнообразни специалности и политически убеждения, само че всички са били водени от общата воля България да има Конституция и ръководството да бъде ограничавано от обективни закони. „ Днес честваме тази воля и си пожелаваме тя да продължава да въодушевява и управлява нашите дейности “, добавя Румен Радев.

Държавният глава отбелязва, че днешната ни Конституция урежда постоянна институционална рамка на представителната народна власт, пази равенството и главните права на жителите. Не би трябвало да забравяме също, че Конституцията отразява и нашата увереност да отстояваме общочовешките полезности: независимост, мир, хуманизъм, тъждество, правдивост и приемливост, акцентира президентът.

По мотив професионалния им празник президентът Радев пожелава на всички български адвокати увереност в отбраната на главните конституционни правила.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР