Днес отбелязваме националния празник на България. Навършват се 146години от

...
Днес отбелязваме националния празник на България. Навършват се 146години от
Коментари Харесай

На 3 март отбелязваме 146 години от Освобождението

Днес означаваме националния празник на България. Навършват се 146години от Освобождението.По този мотив на всички места в страната се провеждат публични тържества и празнувания.

На 3 март през 1878 година е подписан Санстефанският кротичък контракт сред Русия и тогавашната Османска империя, с което се поставя завършек на Руско-турската война, почнала през 1877 година и се слага началото на Третата българска страна. През 1890 година 3-тимарт е разгласен за Национален празник.

За първи път празникът е празнуван на 19 февруари 1880 година като " Ден на възшествието на престола на император Александър II и умозаключение на Санстефанския кротичък контракт ", а от 1888 година се чества като Ден на освобождението на България.

Началото на решителното освободително придвижване е сложено през 1870 година В Букурещ е образуван български революционен централен комитет, отпред с Васил Левски. Стартира подготовка за въстанията против османската власт в България.

На 24 април 1877 година в Кишинев, с манифест на император Александър II Русия афишира война на Османската империя. През 1878 година по силата на интернационален акт е възобновена българската страна. За първи път денят на Освобождението е маркиран през 1880 година, а 10 години по-късно 3 март е разгласен за народен празник на Република България.

Тържественото отбелязване на 146 години от Освобождението на страната на връх Шипка ще стартира в 11.30 часа. Президентът Румен Радев също ще отдаде респект пред паметта на българските опълченци и воини.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР