Днес отбелязваме Международния ден на театъра. Датата 27 март е

...
Днес отбелязваме Международния ден на театъра. Датата 27 март е
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден на театъра

Днес означаваме Международния ден на театъра. Датата 27 март е определена през 1961 година на IХ конгрес на Международния сценичен институт към ЮНЕСКО и е обвързвана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 година
Автор на първото обръщение за Деня на театъра през 1962 година е огромният френски създател Жан Кокто - стихотворец, публицист, дизайнер, художник, ваятел, сценарист, артист и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна персона сервира на всички фенове на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и отвън нея. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се популяризира посредством средствата за всеобща информация.
Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития.
Днес от 19:00 ч. в Народния спектакъл "Иван Вазов " ще се състои формалната гала по връчването на премиите ИКАР. В годината на първото българско европредседателство Националните награди ИКАР се организират под мотото на Европейския съюз "Единни в многообразието ".
От 44 години на този ден Съюзът на артистите в България провежда връчването на награди за театрално изкуство ИКАР. Наградите се връчват в границите на Софийския сценичен салон, който е част от Календара на културните събития на Столична община.
Двама емблематични артисти Иван Иванов и Васил Михайлов са номинациите на гилдията на артистите за „ Икар “ за чест и достолепие и за извънреден принос към българския спектакъл.
В номинациите вземат участие по трима претенденти. Изключението е за дебют, там предложенията са за Антъни Пенев за Пьотр Сергеевич Трофимов във „ Вишнева градина “, Неда Спасова за Варвара Петровна в Програма Достоевски „ Изгонването на бесовете “, Николай Желев в „ 4000 благи “, Надя Керанова за Естел, Мартина Кръстева за Инес и Радослав Владимиров за Гарсен в „ Без излаз “, Шахин Шехзен и Антоан Петров за Антон Антонович Сквозник. Дмухановски и Денис Хаят и Павел Емилов за Иван Александрович Хлестаков.
За водеща мъжка роля са номинирани Захари Бахаров за Бае Славе в моноспектакъла „ Чамкория “, Иван Юруков за Хорас в „ Лисичетата “ и Мариус Куркински за авторския му моноспектакъл „ Черното пиле “.
За основна женска роля са препоръчани Радена Вълканова за Жена на възраст в „ Танцът Делхи “, Радина Кържилова за Екатерина също в „ Танцът Делхи “ и Теодора Духовникова за Регина в „ Лисичетата “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР