Днес отбелязваме Международния ден на анестезиолога. Анестезиолозите често остават в сянка

...
Днес отбелязваме Международния ден на анестезиолога.
Анестезиолозите често остават в сянка
Коментари Харесай

Днес отбелязваме Международния ден на анестезиолога

Днес означаваме Международния ден на анестезиолога.

Анестезиолозите постоянно остават в сянка в операционната зала, само че работата им не е по-малко значима от тази на хирурзите. Повечето анестезиолози споделят за себе си, че са колкото лекари, толкоз и психолози. Именно те са тези, които беседват най-вече с пациентите и чуват паниките и страховете им.

Колко са ни нужни, само че и какъв брой са дефицитни тези експерти у нас разбрахме най-добре по време на пиковете на пандемията от ковид, когато интензивните отделения на лечебните заведения бяха претъпкани и стотици се нуждаеха от реанимационни грижи. По последни данни на Българското сдружение за анестезиология и интензивно лекуване анестезиолозите в страната са към 1 200. За да действа добре болничната ни система обаче, са нужни двойно повече - сред 2000 и 2 500.

Дефицитът е непрекъснат в последните 10 години, споделят медици. Има ли път назад към България за младите анестезиолози, избрали да работят в непознати лечебни заведения, споделя един от най-известните ни експерти в тази сфера - доктор Мирослав Ненков. Той е някогашен министър на опазването на здравето и координатор по донорство и трансплантации на органи. Известен е и с възприятието си за комизъм.

„ Хората имат потребност от време и внимание. Тези от нас, които отделят време за пациентите, минават за положителни анестезиолози. И аз мисля, че се оправям. Почти всичките ми пациенти се разсънват ", майтапи се доктор Ненков. И признава, че да разсмееш човек по никакъв начин не е елементарно.

Той дефинира специалността си като страхотна. Но споделя, че не я предлага на младите, които желаят да бъдат известни и богати лекари.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР