Днес отбелязваме Деня на труда и международната работническа солидарност. 1

...
Днес отбелязваме Деня на труда и международната работническа солидарност. 1
Коментари Харесай

КНСБ: Продължителността на работния ден и заплатите остават проблем

Днес означаваме Деня на труда и интернационалната работническа взаимност.

1 май е и формален празник на КНСБ. За БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров сподели, че 136 години след стачката в Съединените щати с искане за 8-часов работен ден, продължителността на работното време и заплатите остават главен проблем.

" Сумирането и пресмятане на работното време в доста браншове и сектори в действителност заличава 8-часовия работен ден. Това е една от нашите борби. Изключително значима борба. Да могат хората да знаят, какъв е техният работен ден и по-късно, несъмнено, с какви заплати и приходи ще се върнат у дома. Основното ни обръщение постоянно е било обективни приходи. За нас обективни значи минимална заплата, която най-малко да покрива издръжката на живота, което значи близо 1200 лева чисто, чисто, да внесе всеки работещ в фамилния бюджет ", сподели президентът на КНСБ, които упорстват и за годишен растеж от 12-13 % на междинната заплата, сподели президентът на КНСБ, които упорстват и за годишен растеж от 12-13 % на междинната заплата.

Президентът на Конфедерация на труда „ Подкрепа “ Димитър Манолов очерта войната в Украйна, инфлацията и енергийната рецесия като най-големите провокации:

" Ние не може да имаме приходи без всичкото това нещо да спре. Нека да си напомним, че всичко стартира от една енергийна рецесия от предходната година, в която продължаваме да се намираме. Ние сме затиснати отвред в енергийна неустановеност. Но в Плана за възобновяване и резистентност и във всичките други хрумвания написа и е дебело очебийно, по какъв начин ние би трябвало да си затворим единствените самостоятелни производства на електрическа енергия. Това е комплекса " Марица изток " и ред други такива неща, което идва да покаже, че нещо е тежко сбъркано. "

В чест на празника през днешния ден ще бъде премиерата на документалния филм " История на българското синдикално придвижване ", направен от Института за обществени и синдикални проучвания. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР