Днес отбелязваме Деня на народните будители. В този ден цяла

...
Днес отбелязваме Деня на народните будители. В този ден цяла
Коментари Харесай

Днес празнуваме Деня на народните будители

Днес означаваме Деня на националните будители. В този ден цяла България празнува делото на личностите, полагали основите на публичния и културен живот на страната - просветители, създатели, революционери и общественици.

За първи път Денят на националните будители се празнува през 1922 година в Пловдив по предложение на правителството на Александър Стамболийски, с цел да се почетат „ далечни и близки строители на модерна България “.   От 1 ноември 1923 г. с декрет на цар Борис III е разгласен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. отбелязването на този празник е забранено. Честването му се възобновява с решение на 36-ото Народно заседание през 1992 година

Ученици от Националната гимназия за антични езици и култури „ Св. Константин Кирил Философ ” през днешния ден за трета поредна година ще отбележат Деня на националните будители, като се погрижат за гробовете на редица наши общественици, учени и създатели. Ще бъдат почистени десетки паметни плочи и местата към тях в Централните софийски гробища. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР