Днес отбелязваме 100 години от рождението на обичания детски писател

...
Днес отбелязваме 100 години от рождението на обичания детски писател
Коментари Харесай

Джани Родари - един век фантазия

Днес означаваме 100 години от рождението на обичания детски публицист Джани Родари. Познаваме го като създател на някои от обичаните ни детски книги – “Приключенията на Лукчо ”, “Приказки по телефона ” и доста други. Преди да стартира да написа, той е бил преподавател и оттова идва и интереса му към детския свят. “ Струва ли си децата да учат до момента в който плачат, откакто могат да учат до момента в който се смеят? ”, пита той и самичък си дава отговор. Не, несъмнено.

Джани Родари метод да разкрие невероятния свят, в който живеем, пред децата по най-завладяващият и вълшебен метод, гъделичкайки тяхното естествено им любознание. 



Неговите приказки не са елементарни, те са “колкото усмивка ”, тъй като толкоз е нужно на едно дете. А децата постоянно са основни герои в тях, тъй като мощно има вяра в потребността да развиват своята креативна мисъл и че тя е значима основа за построяването на познания за света. Специалната суперсила на Джани Родари е фантазията и характерния метод, по който той я употребява, с цел да опише една история. Ето и 5 негови мисли за нея:

“Ако би трябвало да научим децата да мислят, би трябвало първо да ги научим да измислят. ”

***

“Грешките са нужни, също толкоз потребни, колкото и хляба: единствено вижте Кулата в Пиза. ” 

***

“Фантазията не е „ неприятният вълк “, от който би трябвало да се боим, и не е нарушител, по петите на който би трябвало непрекъснато да върви патрул. ”

***

“В сърцата си всички имаме по един рицар, изпълнен със храброст, постоянно подготвен за тръгне на път. ”

***

  “В действителността можеш да влезеш през входната врата или да я мушнеш през прозореца, което е доста по-забавно. ”
 Портретът на Оскар Уайлд – неразбрания талант на XIX век
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР