Днес от 21.45 ч. гостуваме на Чехия в третия ни

...
Днес от 21.45 ч. гостуваме на Чехия в третия ни
Коментари Харесай

Старите кучета още са фактор в родния футбол

Днес от 21.45 ч. гостуваме на Чехия в третия ни мач от квалификациите за Евро 2020, който ще е дебютен за новия народен селекционер Красимир Балъков. Легендата на " трикольорите " и Щутгарт провокира много мнения с повиквателните си за мача в Прага и идващото го домакинство на Косово в понеделник, откакто място в разширения състав откриха цялостен тим футболисти, навършили три десетилетия, а нападателят на Дунав Исмаил Иса ще чества 30-годишен празник на 26 юни.

За първи път от октомври 2016 година бе привикан натурализираният бразилец Марселиньо (34 г.). Въпреки че 8-кратният първенец с Лудогорец след това отпадна, защото лекува травма на левия крайник в родината си, в селекцията са още Николай Михайлов (30, Левски), Васил Божиков (31, Слован, Слвк), Иван Бандаловски (32, Берое), Виктор Генев (30, Черно море), Георги Илиев (37, Черно море), Георги Сърмов (33, Етър), Галин Иванов (31, Халадаш, Унг), капитанът Ивелин Попов (31, Ростов, Рус) и Христо Иванов (37, Етър). Последният, утвърдил се като титулярен вратар на ДболяритеУ, водени точно от Балъков през последния сезон, към момента няма мач с екипа на " лъвовете " и може да дебютира на рекордна възраст.

Не се и съмнявайте, че в случай че не бе контузен, на ст. " Летна " щяхме да забележим измежду титулярите и капитана на ЦСКА Николай Бодуров (33). Избраниците на Бала вбесиха члена на Изпълкома на БФС и президент на Славия Венцеслав Стефанов, който побърза да разкритикува някогашния халф, част от славния български отбор от Съединени американски щати 1994. ДНе ме учудват офанзивите ни минимум. Нарочно разгласих разширения състав още в средата на май, с цел да могат да се насъскат змиите още в този момент и да оставят футболистите на мира от 29 май, когато стартира лагерът ", сподели в средата на предишния месец Футболист щ1 на България за 1995 и 1997 година

17 от общо 24-мата в листата му имат навършени 26 лета

Списъкът на новия селекционер обаче бе предпазен от 38-годишния Веселин Минев, който със своя близнак Йордан са измежду моторите на Царско село. Столичният отбор си обезпечи промоция за елита, откакто стана на доктрина неосъществим за преследвачите си във Втора лига цели 5 кръга преди края. " Жоро Илиев самичък побеждаваше тимовете в топ 6. Трябва да спрем тези спекулации за години. Това е народен тим. Няма значение на 30 ли е, на 16 ли е. Всеки, който е измежду показващите най-хубава форма, би трябвало да е там ", безапелационен е Веско Минев. Като удостоверение на думите му като че ли идва и статистиката - Етър, на който малко не му стигна, с цел да попадне в топ 6, а по-късно игра бараж за Лига Европа против Левски, изгубен минимално с 0:1 на " Герена ". " Виолетовите " имат най-висока междинна възраст на употребяваните футболисти (28,3 години) през сезон 2018/19 измежду 4-те отбора, спорили за 7-мото място. След " болярите " са Ботев Вр (26,7), Локо Пд (26,0) и Славия (25,3). Опитният и определян от мнозина за " амортизиран " отбор на

Лудогорец отбрани купата си за 7-и път

с рекордната за дивизията междинна възраст от 28,7 година при " едвам " 25,1 на главния кандидат ЦСКА. Бронзовият медалист Левски пък е със междинна възраст 26,8 година, само че би трябвало да се има поради, че ДсинитеУ наляха рутина през зимата с привличането на Ники Михайлов, Валери Божинов (32) и Живко Миланов (34), което накара зевзеците да подмятат, че новите шефове на Левски са почнали " подмладяване " с привличането на триото, което следващата година ще навърши общо 100 години.

В битката за 4-ото място още веднъж опитът си сподели думата - Берое (27,8) изпревари Черно море (26,7) и Ботев Пд (26,1). Пак рутината бе основен фактор и при другия отбор, който ще дебютира в Първа лига - Арда. В баража за място в елита кърджалийци удариха с 1:0 след продължения досегашния член Септември Сф, чиято политика е да постанова юноши, и за първи път ще играят в елита. Най-важният гол в историята на клуба вкара 34-годишният Ахмед Осман, младеж на Арда. Футболистът играеше за отбора още при дилетантите. В Трета лига за малко се подвизаваше и капитанът Пламен Крумов. Той изясни, че изпаднал в шок от късия си интервал при дилетантите. " Беше

културен потрес в Трета лига

Условията в действителност бяха доста тежки - конюнктура, терени, съперници. Може би персоналната ми готовност ме опази от травми и по-неприятни неща ", изяснява десният бек, минал през столичните Локо, Левски и Славия. Кратка случка с Трета лига във въпросния сезон имаше и Емил Гъргоров-Бадема. Нисичкият техничар поигра за ЦСКА 1948, само че се върна в елита с екипа на Витоша и с 2 гола бе с основна заслуга за успеха на бистричани против Монтана с 3:0 в другия плейаут за място в Първа лига. Макар и към този момент на 38, Бадема явно не счита да поставя бутонките на пирона. Какво обаче може да те стимулира да продължаваш на възраст, на която в много други шампионати евентуално си щял да се откажеш 2-3 години по-рано?

Според Веско Минев, 2-кратен първенец с Левски

на подрастващите генерации липсва темперамент

Такъв проблем няма при Мартин Камбуров (38), който заби 16 гола в Берое за сезона, като взе присъединяване в 35 от 36-те мача на " заралии ".

Легендата на Локо Пд е роден на 13 октомври 1980 година и е по-стар от братя Миневи единствено с ден. Камбура, 5 пъти голмайстор на елитната ни дивизия, към този момент има 219 попадения на сметката си и в случай че продължава, има действителни шансове да приближи и даже да изпревари абсолютния стрелец щ1 на " А " група Петър Жеков, който държи върха с 253 гола.

Към листата на футболните дълголетници наложително би трябвало да се прибави 43-годишният Георги Петков. Вратарят на Славия още през август публично стана най-възрастният футболист, играл в родния хайлайф, а предишния май, на 42 години завоюва Купата на България, като " заключи вратата си " при дузпите против някогашния си тим Левски във финала. " Гошо вратарчето " е с главен принос за извоювания от " белите " първи трофей след златния дубъл през 1996 година После единствено 8 т. не му доближиха да стане ДФутболист на годинатаУ за 2018 година (151 против 159 т. за младока Кирил Десподов). Пазарджиклията обаче записа друго ужасно достижение в гостуването на Кипър от Лигата на нациите (1:1), когато бе титуляр и стана най-възрастният вратар, пазил на народен отбор в Европа. Така

Георги Петков влезе в историята на европейския футбол

А когато приказваме за футболисти, навършили Христовата възраст и записали сериозен брой мачове или пък отчели се с основни изяви през предишния сезон в Първа лига, няма по какъв начин да не споменем Светослав Дяков (35) и Хорхе Браун (33) от Лудогорец, Душан Перниш (34) от Берое, Мартин Ковачев (37) от Дунав, Иван Стоянов (35), Здравко Илиев (37) и Иван Скерлев (33) от Етър, Венцислав Бонев (39) от Витоша Б, Борис Галчев (35) от Септември Сф и Иво Иванов (34) от Верея.

Филмът на братя Коен " Няма място за старите кучета " завоюва редица награди за 2008 година, в това число 4 категории на " Оскар ". В българския футбол обаче братя Миневи и всички гореизброени техни сътрудници като че ли потвърждават, че " остарялата школа " освен има място, само че и за сезон 2019/20 година дава поръчка да бъде още веднъж основен фактор както на клубно равнище, по този начин и в националния ни отбор.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР