Днес от 19 ч. в кино Модерен театър в град

...
Днес от 19 ч. в кино Модерен театър в град
Коментари Харесай

Когато Теодосий Спасов свири, пингвините танцуват

Днес от 19 ч. в кино " Модерен спектакъл " в град Панагюрище е премиерата на " Танцът на пингвините " - документален филм, сниман на Антарктида, с музиката на Теодосий Спасов и присъединяване на българските полярници. Първата софийска прожекция ще бъде четири дни по-късно, на 20 октомври от 20 ч. в осъвремененото кино " Влайкова ". 

Месец преди да бъде оповестена световна пандемия, Теодосий Спасов потегля дружно с българската експедиция към най-студената точка на Земята и се завръща оттова, дни преди светът да хлопне кепенци. Какво претърпява " кавалджията на планетата ", по какъв начин съумява там да сътвори своя финален музикален албум и какво съставлява животът на Ледения континент през погледа на един създател - за всичко това става дума в " Танцът на пингвините ". 

Режисьор на кино лентата е Ема Константинова, оператор - Румен Василев, притежател на премията “Златна роза ” за 2020 година в категорията операторско майсторство. Продуцент и идеолог на плана е проф. Христо Пимпирев, началник на всички досегашни 28 български експедиции в Антарктида. " Един ден получих изнендващо позвъняване от човек, който към момента не познавах. Професор Пимпирев - лидера на българските полярници ", разказва Теодосий Спасов. " И няколко месеца по-късно поех на най-далечното странствуване, което в миналото съм правил ". 

" Танцът на пингвините "  проследява едномесечното пътешестване, което постоянно се оказва по-дълго от самия престой на Антарктида. Заедно, на най-студеното място на Земята, Спасов и китаристът Християн Цвятков основават 12 пиеси за дудук и китара, които се трансформират и в първия музикален албум от Ледения континент.  Каква аудитория са пингвините? " След всяко парче чуваме единствено тихи възгласи ", шегува се Теодосий.

Филмът хвърля любопитен взор и към Българската полярна база на о-в Ливингстън - фургона в който първите български полярници са се подслонявали по време на експедициите. Днес той е включен в листата на историческите и културни забележителности на Антарктида, само че към момента пази загатна за времена на огромен възторг и храброст в условия на живот, " вероятни единствено за юнаци ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР